Zbog naglog povećanja broja novozaraženih

Čerkez o mogućem ponovnom uvođenju restriktivnih mjera: Šta je dogovoreno na sastanku Kriznog štaba?

Hronika11.06.20, 15:45h

Čerkez o mogućem ponovnom uvođenju restriktivnih mjera: Šta je dogovoreno na sastanku Kriznog štaba?
Ovo su "repovi" prvog vala epidemije, a drugi talas još nije ni počeo, kaže Zlatko Kravić

 

 

Za sada neće biti ponovnog uvođenja restriktivnih mjera, zbog naglog povećanja novozaraženih pacijenata, na nivou FBiH, kazao nam je pomoćnih ministra zdravstva Goran Čerkez.

 

- Već postoje mjere, kao što su nošenje maski i rukavica, redovno pranje ruku, kao i čuvanje socijalne distance. To podrazumijeva i zabranu javnih okupljanja. Kada bi se svi građani pridržavali ovih mjera garantovano bi opasnost od znatnog širenja koronavirusa bila znatno manja - istakao je Čerkez.

 

Napomenuo je kako je Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH jučer održao sastanak sa predstavnicima svih kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva.

 

- Na sastanku je dogovoreno da će akcenat biti stavljen na djelovanje kantonalnih kriznih štabova i lokalnih zajednica. Redovno pratimo situaciju i u slučaju potrebe kantonalni krizni štabovi će donositi odluke o eventualnom pooštravanju mjera radi sanacije širenja koronavirusa - dodao je Čerkez.

 

Posebno je napomenuo kako ovo ne isključuje i da će federalni krizni štab pomno pratiti situaciju i reagovati u slučaju potrebe.

 

S obzirom na naglo povećanje novooboljelih, u javnosti se već pojavljuju informacije kako nas je zahvati najavljivani drugi val epidemije koronavirusa. Međutim, direktor Opće bolnice "Abdulah Nakaš" Zlatko Kravić ne misli tako.

 

- Ovo su zapravo "repovi" prvog vala. Naime, ni prvi val se još uvijek nije u potpunosti smirio, tako da ne možemo govoriti da je počeo drugi val - istakao je Kravić.

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još