VIDEO/ PO TVRDNJAMA DOKTORA KORUŠIĆA IZ ZAGREBA

'Hayat' o uvezenim respiratorima: Upotrebljivi su, invazivni i praktični

Front02.06.20, 22:50h

'Hayat' o uvezenim respiratorima: Upotrebljivi su, invazivni i praktični
Respiratori pomažu i kod virusa COVID-19, tvrdi zagrebački doktor Anđelko Korušić, Kako se respiracijsko stanje popravlja, što pratimo po plinskim analizama arterijske krvi, tako se i pomoć respiratora smanjuje, dok se potpuno ne ukine. Ukratko, respirator kao respirator, pomaže kod virusa COVID-19 i vrlo je praktičan

 

Respiratori koje je nabavila Federacija su neupotrebljivi, ne valjaju – Ovako ili slično su glasili brojni naslovi u medijima Bosne i Hercegovine, nakon što su objavljeni nalazi vještačenja po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

 

Vještačenje je obavio dr. Ismet Suljević. Ipak, na posljednjem ročištu na kojem se odlučivalo o mjerama pritvora za premijera Fedracije Fadila Novalića, te Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića čula se druga strana ove priče.

 

Naime, advokati odbrane su skrenuli pažnju da dr. Suljević nije ovlašteni sudski vještak, te su upitali zašto je nalaz vještaka objavljen u medijima iako o njemu nije raspravljano.

 

 Iz Tužilaštva su odgovorili da je to dio njihovog mediaplana.

 

Jesu li onda informacije o respiratorima, objavljene u medijima istinite? Jesu li bile namjenjene samo usmjeravanju i ubjeđivanju javnosti u priču tužilaštva? Potražili smo nezavisno mišljenje stručnjaka iz regije o vrsti respiratora koje je nabavila Federacija, ali je istovjetne naša zemlja dobila i u donaciji Ujedinjenih arapskih emirata.

 

 


 ACM812A je respirator manjih dimenzija te najčešće služi, uz dodatnu bocu kisika, kao transportni, prijenosni respirator. Za pogon treba tlak zraka i električnu struju, a kako ima unutarnju bateriju, može neko vrijeme raditi neuključen u strujnu mrežu ili automobilski akumulator. Ako se priključi u stacionarnim ustanovama u strujnu mrežu i fiksni dovod kisika,

 

Ovako u prvom dijelu svog odgovora navodi doc. dr. sc. (docent, doktor medicinskih nauka) Anđelko Korušić. Primarijus Korušić je voditelj Odjela anestezije u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu, a inače stalni sudski vještak medicine u Hrvatskoj. Primarijus dalje za respirator oznake ACM812A navodi:

 

Dakle, radi i u ambulantnim kolima i u prostorima koji imaju struju bez dovoda kisika uz pripadajuću bocu kisika, a i u bolnicama, koje imaju dovod kisika, kao stacionarni respirator. Može se upotrijebiti i kod odraslih i kod djece, rade dok ima kisika (tlaka) i struje, baterije, i služe za invazivnu i neinvazivnu isporuku kisika pacijentima. Invazivni način podrazumijeva da pacijent ima tubus, cijev za disanje u traheji, a neinvazivni način obično ide uz spontano disanje bez tubusa. Ima nekoliko načina, modusa, vrsta strojnog disanja, od potpuno mehaničkog, bez udjela spontanog disanja pacijenta, do električnog, strojnog dopunjavanja spontanog disanja pacijenta. Umjesto strojnog disanja, moguće je i manuelno disanje uz pomoć balona koji je dio standardne opreme respiratora.

 

S obzirom na to da su se pojavili navodi kako su nabavljeni respiratori praktički neupotrebljivi za pacijente oboljele od virusa COVID-19, primarijusa smo upitali i o ovakvim navodima, odnosno mogu li se respiratori ACM812A koristiti za pacijente oboljele od ove bolesti.

 

Postoje kriteriji za stavljanje pacijenta na respirator, a osnovni kriterij je nedostatak kisika u tijelu koji je uzrokovan nemogućnošću pluća da preuzmu kisik i izbace ugljendioksid. Kako se ti kriteriji pojavljuju u COVID-19 infekciji, jasno je da respiratori pomažu i kod virusa COVID-19. Kako se respiracijsko stanje popravlja, što pratimo po plinskim analizama arterijske krvi, tako se i pomoć respiratora smanjuje, dok se potpuno ne ukine. Ukratko, respirator kao respirator, pomaže kod virusa COVID-19 i vrlo je praktičan.

 

Nastavak teksta možete čitati OVDJE!

 

 Komentari - Ukupno 101

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još