nakon današnje ostavke

Čampara pohvalio Radončića: Dosta je dobrih stvari uradio za vrijeme pandemije, ali već dugo je nezadovoljan sa...

Front02.06.20, 13:36h

Čampara pohvalio Radončića: Dosta je dobrih stvari uradio za vrijeme pandemije, ali već dugo je nezadovoljan sa...
Ostavku Radončića, Čampara vidi kao ličnu odluku koju se mora poštivati. On ističe da je Radončić već duže vrijeme isticao nezadovoljstvo načinom rada Vijeća ministara BiH posebno u dijelu koji se odnosi na rješavanje pitanja migrantske krize

 

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara za Raport je komentirao pritiske na pravosuđe tačnije na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić kao i ostavku Fahrudina Radončića na mjesto ministra sigurnosti BiH.


 
“S obzirom na to da sam po struci pravnik u ovom slučaju govorit ću pravnim, a ne političkim jezikom. Za mene su nedopustivi bilo kakvi pritisci na rad pravosudnih organa. Stava sam da Bosna i Hercegovina, u skladu s preporukama Evropske unije, mora uložiti dodatne napore kako bi upotpunila ustavni i zakonski okvir te ojačala nezavisnost pravosuđa. U demokratskoj zemlji, koja teži jačanju nezavisnosti pravosudinih institucija, nedopustive su bilo kakve prijetnje i pritisci na sudije, tužitelje i predstavnike policijskih organa”, stava je Čampara.

 

Međutim, prema njegovom mišljenju, u isto vrijeme se mora i samo pravosuđe distancirati od političkog utjecaja i podjednako tretirati sve počinitelje krivičnih djela jer je kriminalac – kriminalac, bez obzira iz koje stranke dolazi.

 

“Dakle, uzaludno je političko zalaganje za nezavisnost pravosuđa ukoliko se samo pravosuđe ne želi distancirati od političkih diktata. Nažalost, mislim da se u BiH niko nije uvjerio da je pravosuđe demonstriralo bilo kakav napretka u ostvarivanju rezultata proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, krivičnih progona i pravosnažnih osuđujućih presuda u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokom nivou”, rekao je Čampara.


 
Ostavku Radončića, Čampara vidi kao ličnu odluku koju se mora poštivati. On ističe da je Radončić već duže vrijeme isticao nezadovoljstvo načinom rada Vijeća ministara BiH posebno u dijelu koji se odnosi na rješavanje pitanja migrantske krize.

 

“Mislim da je dosta dobrih stvari uradio za vrijeme pandemije koronavirusa (COVID-19) i da je bio od aktivnijih državnih ministara”, rekao je Čampara te nastavio:

 

“Kada je riječ o radu Vijeća ministara BiH moram izraziti žaljenje što je Vijeće ministara BiH, zbog političkih opstrukcija, u ovom mandatu postalo organ koji nije u kapacitetu odgovoriti na potrebe građana BiH. O radu državne vlade dovoljno govori mali broj usvojenih prijedloga zakona, ali i nemogućnost rješavanja krupnih kadrovski problema. Kao primjer navest ću to da mi i danas u ključnim državnim agencijama na pozicijama direktora u tehničkom mandatu imamo osobe s poništenim diplomama visokoškolskih ustanova, odnosno sa srednjom školom”, zaključio je ministar unutrašnjih poslova FBiH u izjavi za Raport.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


 
Share                       


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još