AFERA ZA AFEROM TRESE BIH

I 'pokretna bolnica' pod istragom, a Dodik će zbog prisluškivanja morati na razgovor u Tužilaštvo!

Front30.05.20, 20:07h

I 'pokretna bolnica' pod istragom, a Dodik će zbog prisluškivanja morati na razgovor u Tužilaštvo!
Predmet 'Prisluškivanje' formiran je nakon što je 20. maja 2020. godine, pred Narodnom skupštinom RS-a, Milorad Dodik izjavio kako "prisluškuje opoziciju i ima puno pravo na to", što je izazvalo brojne burne reakcije u tom entitetu, ali i širom BiH

 

 

 

Nabavke u vrijeme pandemije koronavirusa sporne su i u RS-u. Jedna od njih je pokretna bolnica koju je Vlada RS-a platila četiri miliona maraka, a koja nikada nije profunkcionisala. Naprasno je donijeta i odluka da se raskida ugovor između Instituta za javno zdravstvo RS-a i firme Balkan Global, koja je bila dobavljač ove bolnice.


Da je slučaj privukao pažnju, potvrđuju i prijave koje su stigle u Tužilaštvo RS-a. Nakon što se u javnosti pojavila informacija da je MUP RS-a izuzeo dokumentaciju iz Zavoda za javno zdravstvo RS-a, iz entitetskog tužilaštva potvrdili su za FTV da je formiran predmet u vezi s nabavkom pokretne bolnice te da je predmet u fazi provjera i prikupljanja potrebnih informacija.


Također, glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić potvrdila je u petak navečer kako je formiran predmet 'Prisluškivanje', prema krivičnoj prijavi predsjednika PDP-a Branislava Borenović, u koji je uključen i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.


- To će biti sve provjereno, Vidjećemo je li se šalio. Teško je dokazivo, ali mora se učiniti sve da se provjeri, ako je to zaista istina -  rekla je Tadić.


S obzirom da je javno priznao, postavilo se pitanje zašto nije pozvan na razgovor.


- Pa doći će na razgovor. Biće pozvan, predmet je raspoređen - poručila je Tadić.


Podsjećamo, predmet 'Prisluškivanje' formiran je nakon što je 20. maja 2020. godine, pred Narodnom skupštinom RS-a, Milorad Dodik izjavio kako "prisluškuje opoziciju i ima puno pravo na to", što je izazvalo brojne burne reakcije u tom entitetu, ali i širom BiH.

   

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još