OPET KRŠENJE ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA

Počinje suđenje Draganu Mektiću: Bivši ministar sigurnosti tvrdi da nije kriv, u optužnici piše 'visoka korupcija'...

Front30.05.20, 14:16h

Počinje suđenje Draganu Mektiću: Bivši ministar sigurnosti tvrdi da nije kriv, u optužnici piše 'visoka korupcija'...
Na ročištu za prethodno saslušanje, optuženi su se izjasnili da nisu krivi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kojom je pričinjena šteta veća od 240.000 konvertibilnih maraka (KM)

 

 

 

Optuženima za “visoku korupciju” – bivšem ministru sigurnosti Draganu Mektiću, Igoru Golijaninu, Samiru Agiću i Edinu Garapliji – zakazan je početak suđenja za sljedeću sedmicu.


Na ročištu za prethodno saslušanje, optuženi su se izjasnili da nisu krivi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kojom je pričinjena šteta veća od 240.000 konvertibilnih maraka (KM).


Oni se terete da su počinili djelo “visoke korupcije”, koje šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su kršili Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakon o državnoj službi u institucijama BiH i interne propise Ministarstva sigurnosti BiH, piše BIRN.


Iduće sedmice saslušat će se i prvi svjedok u predmetu protiv Senada Kasupovića, koji se tereti za pridruživanje terorističkoj organizaciji.


Prema najavi, trebao bi svjedočiti službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).


Nastavak suđenja za terorizam planiran je i u predmetu protiv Jasmina Keserovića, koji se tereti da je u januaru 2013. otišao u Siriju i, kao pripadnik takozvanog ISIL-a, učestvovao u terorističkim aktivnostima. On je optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!