ZORAN BLAGOJEVIĆ/ NO PASARAN!

Šta je meni 25. u mjesecu maju? I Sreća, i strah, i bijes, i inat... Padat ćemo moj grad i ja, i ustajati... Uvijek!

Front25.05.20, 23:08h

Šta je meni 25. u mjesecu maju? I Sreća, i strah, i bijes, i inat... Padat ćemo moj grad i ja, i ustajati... Uvijek!
Niti jedan dan se u mom životu ne može porediti sa dvadesetpetim danom u mjesecu maju. To je dan koji u meni budi krajnje ivice osjećanja: i bezbrižnost i nostalgiju i sreću i strah i bijes, ali na kraju i inat

 

 


Zoran Blagojević, donedavni savjetnik premijera Fadila Novalića i istaknuti borac Armije RBiH, objavio je večeras na svom Facebook profilu nostalgičan post posvećen 25. maju i onome što taj, bolni i kobni, datum znači i njegovom životu...   


Niti jedan dan se u mom životu ne može porediti sa dvadesetpetim danom u mjesecu maju.
To je dan koji u meni budi krajnje ivice osjećanja: i bezbrižnost i nostalgiju i sreću i strah i bijes, ali na kraju i inat.


Da krenemo od početka, kao dječak sam bio izabran da nosim pionirsku štafetu a kasnije i omladinsku, ne sjećam se da je neko mogao tada biti sretniji od mene.


Čak sam bio učesnik i sleta, ja, tog smora od silnih proba, znači, Bože. Dovoljno je bilo da imamo dvije zbunjoze među nama i da po "milion" puta ponavljamo neki obični okret, a vremenski uslovi su kao i svaki april i maj, red kiše red sunca, uniforme koje smo nosili tokom dana na nama su se po par puta sušile.


Jednog od tih 25ih majeva 1994. sam na brčanskom ratištu stao na minu i na momenat pogubio sve moje planove i sve životne nade.


Godinu dana kasnije moj grad je ranjen, kao i ja teško, tako da svaka dijagnoza oporavka je bila nemoguća.


Ja sam ustao i nastavio pun inata i snage. Ustao je i moj grad, ali sa sjetom i problemom punog udisaja plućima u danima prije 25og i danima nakon.


Kao što neko pametan reče, "nije bitno koliko puta padneš, nego koliko puta ustaneš i nastaviš dalje".


Padati ćemo i moj grad, a i ja sa njim, ali ćemo i ustajati... #nopasaran
#71nijesamobroj

 

P.S. ima jedna poruka na 25ti u mom gradu - "mi danas šutimo", oprostite mi ili halalite, ali ja više šutjeti ne mogu.

 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još