Ulazi u politiku

Nino Raspudić ne želi više biti idiot: 'Kandidirat ću se na Mostovoj listi'

Front24.05.20, 17:05h

Nino Raspudić ne želi više biti idiot: 'Kandidirat ću se na Mostovoj listi'
Kandidirat će se na Mostovoj listi, ali nije htio reći u kojoj izbornoj jedinici, no najavio je slogan - Hrvatska se budi

 

Politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i u Mostaru Nino Raspudić potvrdio je u nedjelju da ulazi u politiku te najavio da će se kandidirati na Mostovoj listi.

 

 "Ulazim u arenu, istrčavam na teren, ulazim u ring, kako hoćete. Vrijeme je", rekao je Raspudić gostujući u emisiji HRT-a "Nedjeljom u dva", dodavši da više ne želi biti idiot. 

 

 Pojašnjavajući svoju odluku, rekao je da u antičkoj grčkoj demokraciji pojam "idiotes", od koje potječe riječ "idiot", označava onog tko se ne bavi javnim poslom, već pušta da mu drugi određuju u kakvom svijetu će živjeti.

 

 "Ja više od 10 godina pišem kolumnu i javno nastupam. I to je bila politika na neki način. Ne angažirana politika u stranačkom smislu, ali dijelom sam utjecao na modeliranje nekog političkog diskursa u Hrvatskoj", ocijenio je Raspudić.

 

 Rekao je da je kap koja je prelila čašu, njegova stara teza da je najveći problem danas ne samo u Hrvatskoj nego i u Europskoj uniji i globalno - demografski deficit.

 

 Demografski deficit znači da sve više odluka o našim životima donose ljudi koje nitko nije izabrao i koji nikome ne odgovaraju, primjerice Europska komisija, dodao je.

 

 Kandidirat će se na Mostovoj listi, ali nije htio reći u kojoj izbornoj jedinici, no najavio je slogan - Hrvatska se budi.

 

 Prethodno se Raspudića povezivalo s Domovinskim pokretom Miroslava Škore. Škoro je početkom mjeseca rekao da je razgovarao s njime i da bi takav čovjek dobro došao njegovoj koaliciji, ali da on sam mora odlučiti želi li se baviti politikom.

 

 Most je također bio u pregovorima sa Škorom, ali na predstojeće parlamentarne izbore izlazi samostalno. Čelnici stranke su prije tjedan dana istaknuli kako se pokazalo da suradnja s Domovinskim pokretom "nije čista priča", te da je bilo jasno da do koalicije sa Škorom neće doći.

 

 Mostu se ovaj tjedan priključila i Raspudićeva supruga. Filozofkinja i bioetičarka Marija Selak Raspudić objavila je u srijedu da će na parlamentarne izbore izaći kao nezavisna kandidatkinja na listi Mosta nezavisnih lista, prenosi Hina.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 37

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još