Zastupnica SBB-a objavila na Facebooku

Prašović-Gadžo: 'Sanita - registrator opet u akciji' ili sve obmane i manipulacije FUCZ

Front23.05.20, 14:07h

Prašović-Gadžo: 'Sanita - registrator opet u akciji' ili sve obmane i manipulacije FUCZ
Kadribegović je, inače, u ime FUCZ potpisao i uputio nam “Sanitine odgovore” pa sam ga upitala zašto kao odgovorna osoba nije to vratio na doradu jer je očito manipulativno sačinjeno, već je službeno Sanitino pisanje prihvatio i proslijedio Komisiji

 

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prva je reagirala na medijske tekstove o aferi "Respirator" i počela zasjedati, navela je danas zastupnica SBB-a u ovom domu i članica Komisije Sanela Prašović-Gadžo

 

Ona je na svom Facebook profilu objavila kako predstavnici FUCZ bahatim i manipulativnim načinom dostavljanja traženih informacija potcjenjuju Komisiju.

 


Zastupnica Prašović-Gadžo se nakon jučerašnje sjednice nije obratila medijima, a danas je, kako kaže, građanima odlučila saopćiti istinu. 

 


Njenu objavu prenosimo u cijelosti: 

 

Sanita - registrator opet u akciji ili sve obmane i manipulacija FUCZ

 

Volim ponekad pustiti stvari da prenoće. Polako da se poslože. Iskreno, zato jučer nisam nakon sjednice Komisije za sigurnost PD Parlamenta FBiH odmah stala pred kamere. Nisam ništa ni pisala ovdje. Jutros sam odlučila da vama, građanima, prenesem dio dešavanja jučerasnje sjednice. Vi imate pravo znati!


Kao što znate, Komisija za sigurnost je prva institucija koja je reagirala na medijske tekstove o aferi respiratori i počela zasjedati o tom pitanju.


Tokom tri održane sjednice tražili smo od nadležnih institucija dokumenta o provedenim nabavkama u vrijeme pandemije. Posebno se to odnosi na nabavku respiratora. Jučer je bila treća naša sjednica. Na drugoj smo zatražili da nam FUCZ dodatno odgovori na više od 20 pitanja. Tražili smo ugovore sa dobavljačima, ponude, specifikacije.


Kada smo u ponedjeljak dobili odgovore, ja sam odmah kratko prokomentirala i ovdje i za medije da su odgovori koje je dostavila Federalna uprava Civilne zastite bahati, površni, manipulativni...


Ponude i specifikacije nismo ni dobili.


Na jučerašnju sjednicu ponovno je došao Mustafa Kadribegović koji je od strane Vlade FBiH ovlašten da upravlja FUCZ nakon što je Solaku izrečena suspenzija.


Kadribegović se jučer prvi obratio Komisiji. Obrazložio je da su dostavili odgovore, da dostavljaju ONO ŠTO IMAJU, da su im TUŽITELJI REKLI DA NE IZNOSE U JAVNOST informacije o slučaju. Naglasio je da su NEKI u javnosti govorili da je FUCZ bahata itd.


Potom je Kadribegović rekao i ovo:


1. “MEDIJSKI PRITISAK PREMA FUCZ JE PREVAZIŠAO REALNE PROVJERE PA SE NAŠI LJUDI (uposlenici FUCZ ) suočavaju s tim da su 'pljuvani' od strane stanovništva” - kraj citata.


2. “PUNO JE ISPLATIVIJE NE DJELOVATI jer se može doći na udar javnosti” - kraj citata!


Odmah sam se javila za riječ. I odgovorila gospodinu Kadribegoviću.


Oštro sam reagirala na njegov istup.


Rekla sam mu da sam ja osobno reagirala u javnosti i rekla da su bahati jer su odgovori koje su uputili manipulativni, namjerno površni, čak su i naša pitanja mijenjana, a čak i takvi odgovori koje su dostavili pokazuju nezakonito djelovanje FUCZ.


Burno sam reagirala i na njegovu konstataciju o “medijskom pritisku” i objasnila mu da je zahvaljujući medijima javnost i doznala za sumnjivu nabavku respiratora, da je zahvaljujući medijima Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu, da su mediji ovdje uradili veliki i pošten posao s ciljem informiranja javnosti o mogućem nezakonitom trošenju novca svih građana FBiH.
Kadribegoviću sam rekla i to da ON kao ni Solak ne odlučuju da li će ili neće FUCZ djelovati već da je to dužnost ove institucije da djeluje u vrijeme stanja nesreće po nalogu Vlade FBiH.


Rekla sam mu i da je odgovore na postavljena pitanja od strane Komisije za sigurnost vjerovatno pisao ili neki “advokat” ili neko po savjetu “nekog advokata”.


Iskreno, mnogo toga sam mu još rekla.


A onda je, dragi građani čiji novac se troši, onda je Mustafa Kadribegović - prvi čovjek FUCZ revoltiran mojim oštrim i direktnim istupom rekao, citiram:


- Odgovore za Komisiju je pisala pomoćnica direktora Sanita Alagić ( poznata po “registratorima” )


- Sanita Alagić je uz Solaka uključena u priču nabavki respiratora i u druge nabavke vrijednosti cca 23 miliona,


- Nakon što je napisala odgovore za Komisiju za sigurnost, Sanita Alagić je odmah otvorila bolovanje,


- Ponuda Srebrene maline za respiratore postoji i ista NIJE PROTOKOLISANA,


- Za respiratore je bilo 9 ponuda, ali ja ih nikada nisam vidio- sve to je na jučerašnjoj sjednici rekao Mustafa Kadribegović.


Zašto sve ovo sada pišem i otkrivam? Iz razloga koji sam jučer na sjednici saopćila i Kadribegoviću: FUCZ je svojim bahatim i manipulativnim načinom dostavljanja traženih informacija potcijenila Komisiju za sigurnost, Parlament FBiH, a samim tim i sve građane. Stoga, smatram da građani trebaju znati sve što znam i ja i dr. članovi Komisije.


Kadribegović je, inače, u ime FUCZ potpisao i uputio nam “Sanitine odgovore” pa sam ga upitala zašto kao odgovorna osoba nije to vratio na doradu jer je očito manipulativno sačinjeno, već je službeno Sanitino pisanje prihvatio i proslijedio Komisiji. Precizan odgovor na to pitanje nisam dobila.


Bitno je da znate da smo jednoglasno u Komisiji usvojili sve Zaključke. Ponovno tražimo da Predstavnički dom na sjednici koja će biti održana 28.5. podrži zahtjev upućen Vladi FBiH da smijeni Fahrudina Solaka.


Tražimo i da revizori uđu u FUCZ i izvrše detaljnu analizu rada.


Inače, na jučerašnju sjednicu smo bili službeno pozvali i premijera Fadila Novalića kao i ministricu financija Jelku Milićević. Gospođa Milićević je uputila ispriku zbog nemogućnosti da prisustvuje sjednici jer je na putu.


Premijer Novalić ignorira Komisiju.


U četvrtak će biti održana sjednica Predstavničkog doma.


Razgovarat ćemo o radu Vlade u vrijeme stanja nesreće, o poduzetim mjerama i realizovanim nabavkama.


Iskreno, meni je sve jasno. Pročitala sam stotine stranica dokumentacije koja nam je u Komisiji dostavljana i sve mi je jasno.


Voljela bih da na sjednici Predstavničkog doma budemo konkretni, a ne populisti.


Želim vam ugodan vikend ako vam želudac uopće može sve ovo provariti. Mene od jučer ujutro glava boli i nikada još bol nije prestao.


Jer, ništa me ne može nasikirati i iznervirati kao bahatost, bezobrazluk i potcjenjivanje.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još