Očekuje se potvrda

Danas ističe rok za osiguravanje sredstava za održavanje lokalnih izbora u BiH

Front23.05.20, 09:04h

Danas ističe rok za osiguravanje sredstava za održavanje lokalnih izbora u BiH
Političari su podijeljenog mišljenja. Neki su za odgađanje izbora, dok su drugi izričiti da bi njihovo neodržavanje značilo pad demokratije

 

Danas ističe zakonski rok od raspisivanja izbora za osiguravanje sredstava iz budžeta BiH za njihovo održavanje, piše N1.

 

Centralna izborna komisija donijela odluku 7. maja da izbori budu održani 4. oktobra, ali su na sjednici održanoj tokom ove sedmice zaključili da njihovo održavanje neće biti moguće ukoliko se sredstva ne osiguraju.

 

Vijeće ministara na sjednici održanoj u četvrtak nije uvrstilo na dnevni red tačku o osiguravanju sredstava za održavanje lokalnih izbora, a iz CIK-a su kazali kako im je objašnjeno da sredstva iz tekuće budžetske rezerve nisu dostatna te da, i u slučaju da su sredstva bila osigurana do prošlog petka, ne bi imali dovoljno vremena da obave proceduru za javne nabavke i obave sve pripreme predviđene zakonom.

 

Političari su podijeljenog mišljenja. Neki su za odgađanje izbora, dok su drugi izričiti da bi njihovo neodržavanje značilo pad demokratije.

 

CIK će danas u 11 sati održati konferenciju ta novinare. Očekuje se da će biti saopćena odluka o odlaganju izbora za mjesec novembar. Lokalni izbori bi trebali biti pomjereni za 15. novembar.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!