Razgovor sa premijerom Kurtijem

Džaferović: Neprihvatljivo je da BiH i Kosovo po pitanju ekonomske saradnje imaju najrigidniji odnos u regiji

Front22.05.20, 22:37h

Džaferović: Neprihvatljivo je da BiH i Kosovo po pitanju ekonomske saradnje imaju najrigidniji odnos u regiji
Džaferović je ovom prilikom naglasio da je, bez obzira što pitanje priznanja Kosova nije riješeno, jer o tome u Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus, potrebno unaprijediti ekonomsku saradnju i pojednostaviti procedure za slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.


Tema telefonskog razgovora, na inicijativu premijera Kurtija, bila je ekonomska saradnja Bosne i Hercegovine i Kosova nakon ukidanja taksi za proizvode iz naše zemlje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH..


Predsjedavajući Džaferović je pozdravio ovu odluku kosovskih vlasti, ocijenivši je značajnom za privredu Bosne i Hercegovine.


Naglasio je da je, bez obzira što pitanje priznanja Kosova nije riješeno, jer o tome u Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus, potrebno unaprijediti ekonomsku saradnju i pojednostaviti procedure za slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala.


Sagovornici su se saglasili da je neprihvatljivo da Bosna i Hercegovina i Kosovo u tom pogledu imaju najrigidniji odnos u regiji.


Predsjedavajući Džaferović je naglasio da podržava dijalog Srbije i Kosova pod okriljem EU i uz podršku SAD-a, s nadom da će to dovesti do konačnog rješenja.


Također, predsjedavajući Džaferović uputio je saučešće premijeru Pakistana Imranu Khanu zbog avionske nereće koja je odnijela veliki broj života.


- Sa dubokom tugom sam primio vijest o gubitku velikog broja života u padu aviona pakistanske međunarodne aviokompanije u blizini Međunarodnog aerodroma u Karačiju. U ovim teškim trenucima za prijateljski Pakistan, uime Predsjedništva Bosne i Hercegovine i svoje lično ime, želim da iskažem najdublja saosjećanja sa Vama i porodicama onih koji su izgubili živote u ovoj tragediji - poručio je Džaferović, navodi se u saopštenju Predsjedništva BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!