Raskol prije izbora

Ko je šta uradio, ko je više 'povukao': DF poručuje GS-u nakon istupanja iz koalicije...

Front22.05.20, 13:16h

Ko je šta uradio, ko je više 'povukao': DF poručuje GS-u nakon istupanja iz koalicije...
Na državnom nivou, u koaliciju ćemo ići uvijek sa onima kojima je država BiH na prvom mjestu, kojima je svaki čovjek u ovoj zemlji ravnopravan, kojima je svako radno mjesto najvažnije, saopćeno je iz DF-a

 

Nakon što su iz medijskih napisa saznali da GS istupa iz Kluba zastupnika DF-GS u Parlamentu Federacije, iz Demokratske fronte su se oglasili saopćenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

 

- Ovoj odluci Predsjedništva Građanskog saveza nije prethodio nikakav oficijelni razgovor koalicionih partnera, ni na nivou organa stranke niti na razini Kluba poslanika. To, valjda govori o transparentnosti ovakve odluke i dovodi u sumnju iskrenost a posebno argumente koji su navedeni u medijskoj objavi.

 

Nećemo insistirati, a mogli bi, na činjenici ko je u dosadašnjem periodu, od prošlih izbora pa do danas u ovoj koaliciji šta za koga uradio i ko je više „povukao“.

 

Oni koji trebaju to znati, to i znaju. S te strane, nemamo namjeru osporavati njihovu odluku jer kolege iz GS zaista posmatramo kao poseban politički subjekat koji ima pravo i takve odluke donositi, te se i suočiti sa njihovim posljedicama.

 

Nesuvislo zato djeluju „argumenti“ koje su naveli kao razlog za ovaj potez. Izjava predsjednika SDA, koja se navodi kao glavni razlog zašto napuštaju Klub, je potpuno irelavantna ne bi smjela biti nešto što je uopće relevantno za odnose unutar DF i GS, pogotovo jer u GS-u znaju da DF na lokalnom nivou ne nastupa sa SDA niti ima tu namjeru. Začuđuje tek pominjanje nekakvih "zelenih koalicija", što je mrzilački riječnik svojstven i političkim protivnicima i DF-i i GS-a.

 

Svaki politički subjekat ima svoju „logiku“ pa tako i SDA. I DF ima svoju logiku koja glasi: Na državnom nivou, u koaliciju ćemo ići uvijek sa onima kojima je država BiH na prvom mjestu, kojima je svaki čovjek u ovoj zemlji ravnopravan, kojima je svako radno mjesto najvažnije.

 

Drugo, niti jedan organ Demokratske fronte nije donio niti jednu odluku koja bi potvrdila GS-ove objede! Treće, DF sigurno neće sa SDA ići u koaliciju na lokalnim izborima. Namjera nam je bila ići u koaliciji sa SPD, SD i GS. Ali, s obzirom da se GS već izjasnio, oni očigledno ne žele biti dio takvih razgovora. Ukoliko uvide svu pogrešnost strategije koju su danas iznijeli, u DF-u su im otvorena vrata za saradnju na bazi lijevo patriotske koalicije koju bi činili DF, SD, GS i druge lijevo-patriotske organizacije i pojedinci - saopćeno je iz Demokratske fronte.

 

(DEPO PORTL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još