ograničava se prodaja čipova

Kritičan udarac kompaniji Huawei: Nove sankcije iz SAD-a, Peking prijeti odmazdom - na rubu eskalacije!

Biznis Klub19.05.20, 11:40h

Kritičan udarac kompaniji Huawei: Nove sankcije iz SAD-a, Peking prijeti odmazdom - na rubu eskalacije!
Nova pravila Vašingtona zahtijevaju da bilo koji strani proizvođač čipova koji koristi američku opremu mora dobiti licencu Odjela za trgovinu prije nego što proda čip nekoj od kompanija koji su na američkoj crnoj listi, popis koji uključuje Huawei i njenih 114 podružnica

 

 

Najnovije američke sankcije kojima se ograničava prodaja čipova Huveju (Huawei) - jer zbog veza s kineskom vladom predstavlja sigurnosnu prijetnju, što kompanija negira - mogu značajno ugroziti tehnološkog diva doprinoseći eskalaciji sukoba s Pekingom koji prijeti odmazdom i upozorava na globalni poremećaj tehnološke industrije, pišu svjetski mediji, prenosi Radio Slobodna Evropa.


Licenca za američku opremu


Poslovanje Huaveja, jednog od najvećih proizvođača pametnih telefona i mrežne opreme, godišnje vrijednosti od 123 milijardi dolara, u opasnosti je nakon što je Vašington najavio ograničenja u korištenju američke tehnologije kompanijama koje proizvode čipove, ukazuje agencija Asošijetid pres (The Associated Press).


Američki dobavljači su se već žalili Vašingtonu da će ih ograničenja uvedena prošlog maja na Huavejev pristup američkim komponentama i drugoj tehnologiji koštati milijardu dolara izgubljene potencijalne prodaje. Prošlogodišnje sankcije zahtijevaju od američkih kompanija da dobiju odobrenje vlade za prodaju čipova i druge tehnologije Huaveju. Blokada najavljena u petak, 15. maja, treći je krug sankcija koje imaju za cilj smanjiti Huavejev pristup američkoj tehnologiji i tržištima.


Administracija Donalda Trampa (Trump) kaže da je Huavej sigurnosni rizik, što Huavej negira dok kineski zvaničnici optužuju Vašington za podizanje lažnih sigurnosnih pitanja kako bi naudio rastućem konkurentu američkim tehnološkim kompanijama.


Kompanija je saopštila da je ukupna prodaja 2019. godine porasla za 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu.


Huavej ima nekoliko mogućnosti ako Vašington odbije omogućiti njegovim dobavljačima korištenje američke tehnologije, naglašava Asošijetid pres dodajući da je kompanija razvila neke vlastite čipove. Huavej je pokrenuo vlastiti operativni sistem pametnih telefona i plaća programerima da izrade aplikacije koje bi se pokrenule na njemu. Ali, dodaje AP, čak i najveći proizvođači izvan Sjedinjenih Država, poput tajvanskog giganta TSMC-a, trebaju američke dijelove ili proizvodnu opremu.


Sukob je politički eksplozivan, naglašava AP, jer je Huavej ne samo najuspješnija kineska privatna kompanija, već prvak među industrijama koje vladajuća Komunistička partija promoviše u nadi da će Kinu pretvoriti u globalnog konkurenta u profitabilnim tehnologijama.


Reakcije iz Kine


Kineski tehnološki div je osudio posljednji potez SAD-a kao "štetni" napad koji će posijati haos u globalnom tehnološkom sektoru i drugim industrijama, ističe agencija Frans pres (Agence France Presse) dodajući da su američki zvaničnici kazali da je Huavej do sada zaobilazio sankcije nabavljajući čipove i komponente koji se širom svijeta proizvode na temelju američke tehnologije.


"Odluka je proizvoljna i štetna i prijeti cijeloj (tehnološkoj) industriji u svijetu", rekao je glasnogovornik Huaveja dodajući da će blokada uticati "na širenje, održavanje i kontinuirani rad mreža u vrijednosti stotina milijardi dolara koje smo uveli u više od 170 zemalja".


Saopštenje je objavljeno tokom godišnjeg samita tehnoloških analitičara koji Huavej organizuje u svom sjedištu u južnom kineskom gradu Šenzen, dodaje AFP ukazujući da je kompanija do sada rijetko komentarisala sankcije SAD.


Američki zvaničnici optužuju Huavej za krađu američkih trgovinskih tajni i kažu da bi to moglo omogućiti Pekingu da špijunira u globalnom telekomunikacijskom saobraćaju, što kompanija negira uz tvrdnju da nikada nisu ponuđeni dokazi o sigurnosnoj prijetnji. AFP naglašava da su sankcije protiv kompanije bile ključni pokretač pojačanih američkih i kineskih trgovinskih tenzija.


Dominacija svjetskom tehnološkom industrijom


Huavej optužuje SAD za stvaranje hegemonije u svijetu tehnologije, napisao je Blumberg (Bloomberg) ističući da je Trampova administracija otvorila novi front u svom sukobu s Kinom zabranjujući bilo kojem proizvođaču čipova koji koriste američku opremu da vrši isporuke Huaveju bez odobrenja američke vlade.


Ograničenja koja je Vašington uveo u petak i koja imaju za cilj ublažiti zabrinutost za kibernetičku sigurnost u SAD-u zapravo su osmišljena za zaštitu američke dominacije nad svjetskom tehnologijom, izjavio je u ponedjeljak viši izvršni direktor kompanije Huavej tehnologija (Huawei Technologies Co).


"Takozvani razlozi za cyber-sigurnost samo su izgovor. Ključ prijetnje je tehnološka hegemonija SAD", napisao je Ričard Ju (Richard Yu), šef jedinice za potrošačku elektroniku kineskog tehnološkog giganta, u postu na aplikaciji za razmjenu poruka Vi čet (WeChat). Ju je, dodaje Blumberg, također postavio link na kineski članak koji kruži društvenim medijima, s dijelom naslova koji pita: "Zašto Amerika želi ubiti Huavej?"


Blumberg ističe da je reagovao i zvanični Peking rekavši da bi nova američka ograničenja usmjerena na kineske kompanije mogla ugroziti globalni lanac opskrbe pozivajući Vašington da pomogne u stvaranju uslova za normalnu trgovinu i saradnju između preduzeća. Peking se protivi novim američkim pravilima i preduzet će sve potrebne mjere za odbranu prava i interesa kineskih kompanija, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.


Nova pravila Vašingtona zahtijevaju da bilo koji strani proizvođač čipova koji koristi američku opremu mora dobiti licencu Odjela za trgovinu prije nego što proda čip nekoj od kompanija koji su na američkoj crnoj listi, popis koji uključuje Huavej i njenih 114 podružnica.


Veliki udarac


Najnoviji potez Sjedinjenih Država da ograniči prodaju čipova Huaveju mogao bi biti veliki udarac kineskom tehnološkom divu, pogoditi njegova dva najveća poduzeća i ponuditi vrlo malo prostora za kompaniju da pronađe alternativne dobavljače, ističe američki biznis kanal CNBC.


Prihodi od nekoliko milijardi dolara ugroženi su posljednjim pravilnikom Vašingtona koji će pogoditi tajvanski TSMC koji isporučuje preko 90 odsto Huavejovih čipova za pametne telefone, čime bi mogao ugroziti zaradu kineskog giganta od gotovo 67 milijardi dolara.


TSMC koristi opremu proizvedenu u Americi za proizvodnju čipova koji su kritični za ogroman dio Huavejevih proizvoda baznih stanica potrebnih za 5G mreže do njegovih pametnih telefona. CNBC dodaje da nema naznaka da će tajvanska firma dobiti licencu američke administracije.


Istovremeno, dodaje američka televizija, Huavej nastoji proširiti proizvodnju čipova na kinesku firmu SMIC. Međutim, analitičari su rekli da SMIC nema stručnost ili sposobnost za proizvodnju svih čipova koje Huavej zahtijeva. Kineske novine Global tajms (Global Times) objavile su prošle sedmice da je SMIC započeo masovnu proizvodnju Huavejevog čipa Kirin 710A, dizajniranog za telefon nižeg ranga ali, ocjenjuju stručnjaci, to ne rješava Huavejeve probleme za ostatak njegovih proizvoda.


Huavej bi mogao zatražiti Samsungove usluge proizvodnje kako bi napravio čipove kao alternativu TSMC-u. Međutim, Samsung je trenutno Huavejev najveći konkurent, što ostavlja kineskog tehnološkog diva u teškom položaju naročito jer većina kompanija koje isporučuju napredne sastavne dijelove koriste neki oblik američke opreme ili tehnologije, ističe CNBC.

 

Učinkovitost politike?


Iako nema uvjerljivih dokaza o uspjehu politike Trampove administracije u ograničavanju kineskog tehnološkog diva iz razloga nacionalne sigurnosti, preliminarni pokazatelji smanjenja prodaje Huavejevih proizvoda izvan Kine upućuju na taj pravac, ocjenjuje Forbs (Forbes).


U preliminarnom pregledu godišnjeg izvještaja Huaveja za 2019. godinu navodi se da je rast njegove prodaje opao u svim regijama izvan Kine, iako je uspio imati ukupnu profitabilnu godinu jer je prodaja pametnih telefona u Kini porasla. Iako je to samo jedna tačka podataka, ipak je zanimljiva posebno jer Huavej navodi da joj američka politika nije naštetila i da joj ne treba američka tehnologija, ističe Forbs.


Tokom posljednje decenije Huavej je preusmjerio prodaju s mrežne opreme na pametne telefone, pri čemu su potrošački proizvodi činili 17 odsto prihoda Huaveja u 2010. i 54 odsto u 2019. Druga važna promjena je, dodaje Forbs, da je domaća prodaja u Kini nadmašila prodaju u inostranstvu.


U 2010. godini dvije trećine Huavejeve prodaje bilo je izvan Kine, ali do 2019. taj je udio pao na 41 odsto. Ustvari niko izvan Kine neće kupiti pametni telefon bez Guglovih mobilnih usluga (Google Mobile Services). U Kini Huavej prodaje svoje pametne telefone s vlastitim operativnim sistemom Harmoni (Harmony).


Osjetljivi cilj američke politike prema Huaveju je ograničiti širenje njegovih opasnih proizvoda izvan Kine koji bi mogli ugroziti američku nacionalnu sigurnost, spriječiti njegovu sposobnost prenošenja obavještajnih podataka sa saveznicima, omogućiti kontrolu ili olakšati krađu vrijednih podataka. Dakle, zaključuje Forbs, smanjenje širenja proizvoda i usluga Huaveja bio bi jedan, iako ne jedini ili čak najvažniji, pokazatelj uspjeha politike.

 

(RSE/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!