MOLITVA, GORČINA, REVOLT...

Detalji sa mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu: Šta je sve kardinal Vinko Puljić rekao u svojoj propovijedi?

Hronika16.05.20, 14:01h

Detalji sa mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu: Šta je sve kardinal Vinko Puljić rekao u svojoj propovijedi?
Po njegovim riječima, „nitko nema pravo zanemariti ove žrtve, za koje danas molimo“... Ovim ne želim, dodao je on, izazivati gorčinu niti mržnju, pogotovo ne osvetu

 

 

 

Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić danas je u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvodio, kako je na početku kazao, svetu misu za sve blajburške žrtve i za sve žrtve rata i poraća.  


U propovijed je kardinal Puljić kazao da „biti prisutan i sudjelovati na ovoj svetoj misi za žrtve Bleiburškog polja, i sve žrtve mržnje, ne može se bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše“.


- Spontano se u srcu budi poštovanje i osjećaj pouzdanja u Boga. To je temeljni razlog zašto sam prihvatio u ime svih Biskupa u hrvatskom narodu predslaviti Svetu misu molitvenog i vjerničkog spomena na 75 godina stradanja ovih žrtava našeg naroda i drugih žrtava. U prvom redu želimo moliti, da nas molitva pročisti od svih gorkih osjećaja i negativnih naboja, koji se po ljudsku olako javljaju pri sjećanju na ova stradanja. Danas smo sabrani u molitvi prikazujući najsvetiji čin da pokažemo dužno poštovanje prema svim žrtvama. Tim poštovanjem želimo čuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode, koju mi danas živimo ili još bolje: izgrađujemo - poručio je kardinal Puljić.


Time ćemo, dodao je on, obnoviti vrednovanje življene sadašnjosti, „koja sve čini da gurne u stranu vrednote žrtava“.


- Danas se spominjemo svih koji stradaše u logorima, planinama, dolinama i poljima od Bleiburškog polja preko Dravograda i Maribora, Ogulina i Gospića, Jazovke i maceljskih šuma, Jasenovca i Gline, Kozare i Podgradaca, Križevaca i Bjelovara do Srijemske Mitrovice i Sarajeva, Foče i Zenice, Širokog Brijega i Mostara. U svoju molitvu uključujemo i sve stradalnike iz drugih gradova i sela bilo da znamo ili ne znamo gdje počivaju njihovi posmrtni ostaci. Pitamo se kada će se dići šutnja s tih grobova. To velikim dijelom ovisi i o današnjim nositeljima vlasti - naveo je kardinal Puljić.


Jasno je, dodao je on, da treba stvarati klimu suživota, praštanja, pomirenja i vraćanja povjerenja. Ali te važne životne postavke izgradnje mira počivaju na temeljima istine.


- Ne može se graditi proces pomirenja i povjerenja, bez nutarnje katarze. Valja ljudski i vjernički svaku stvar pravim imenom nazvati i ukazati na činjenice koje se ne mogu i ne smiju zanijekati. Tek prihvaćajući istinu, koliko god ona može biti gorka, ona oslobađa prostor za stvaranje povjerenja među ljudima. Tko ne želi istinu taj se stavlja iza zla kojeg brani i tako podržava negativni naboj među ljudima. Taj nije graditelj mira nego širitelj zla. Nijedan se zločin ne može braniti. Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i sukrivac zločina. To jednako vrijedi i za pojedinca i za zajednicu – kazao je kardinal Puljić.


Po njegovim riječima, „nitko nema pravo zanemariti ove žrtve, za koje danas molimo“.


- Isto tako, nitko nema pravo dirati rane boli onih koji pate radi gubitka, po ljudsku, svojih najbližih. Nitko nema pravo vrijeđati žrtve onih koji su dijelove svoga tijela ugradili u ovu grudu. Ta gruda koju Domovinom zovemo, jest posvećena tolikim žrtvama. Ako to ne znamo poštivati, onda u nama nema ni ljudskog ni vjerničkog ni nacionalnog dostojanstva - poručio je Puljić.


Ovim ne želim, dodao je on, izazivati gorčinu niti mržnju, pogotovo ne osvetu.


- Želim, međutim, jasno reći da pravi dijalog koji vodi pomirenju počiva na prihvaćanju istine. Sada se piše nekakva povijest u kojoj bi se relativizirala stradanja, jer tobože treba graditi povjerenje i stabilizaciju u regiji. Sjećanje na ove žrtve nije huškačka mašinerija, kakva je bila pred Domovinski rat iz ’90-tih godina, nego je čuvanje vlastitog dostojanstva koje treba gajiti ljudsko i vjerničko poštivanje nevinih žrtava. Želim, stoga, ponoviti: Nitko nema pravo zanemariti žrtve za koje danas molimo. Mi kršćani vjerujemo u život vječni i u uskrsnuće mrtvih, kao i u besmrtnost duše. Iz te vjere molimo i odajemo dužno poštovanje zemnim ostacima svih žrtava – naglasio je Puljić.


Kaže da danas, „obilježavajući 75. obljetnicu bleiburških žrtava, koje su bile žrtve mržnje i nasilja, želimo dići dostojanstveno glas poruke da se zaustavi manipuliranje žrtvama“.


- Ne može graditi civilizaciju ljubavi tko nije hrabar istinu prihvatiti i poći putem Kristova Križa koji moli za svoje neprijatelje i prašta im. Mi želimo biti vrijedni potomci onih koji su nam u baštinu ostavili vjeru u Krista, ljubav prema Crkvi i Domovini, te duboko poštovanje prema svim ljudima, posebno prema svim nevinim žrtvama. Tu svetu baštinu trebamo voljeti, za nju živjeti i mrijeti i u baštinu budućim pokoljenjima ostaviti – kazao je kardinal Vinko Puljić u propovijedi na Misi za sve žrtve Drugoga svjetskoga rata te posebno za žrtve Bleiburške tragedije.


Zbog aktualnih ograničenja u vremenu pandemije koronavirusa bilo je dopušteno da, osim svećenika, u katedrali bude prisutno još samo 20 osoba. Među prisutnima su bili ambasador Republike Hrvatske u BiH  Ivan Sabolić, te delegacija Hrvatskog narodnog sabora BiH.

 

Više detalja sa današnje mise, te fotografije iz sarajevske katedrale, možete pogledati na portalu katoličkog tjednika Nedjelja

 

(FENA/DEPO PORTAK/ad)Komentari - Ukupno 137

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još