Odgovor predsjednika BZK Preporod Franji Topiću

Sanjin Kodrić: Dragi profesore, želim da odagnam Vaše razočarenje i gorčinu... Ne gubite vjeru u naše Sarajevo i našu BiH

Front15.05.20, 15:07h

Sanjin Kodrić: Dragi profesore, želim da odagnam Vaše razočarenje i gorčinu... Ne gubite vjeru u naše Sarajevo i našu BiH
"Ovo pišem i zato što želim da odagnam Vaše razočarenje i gorčinu, kao i razočarenje i gorčinu svih drugih naših komšija i prijatelja. Želim da ponovo povratimo međusobno povjerenje i naklonost jednih prema drugima, da oživimo sklad i konstruktivnost među našim narodima, i svim drugim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini"

 

 

Nakon pisma koje je mons. prof. dr. Franjo Topić, dugogodišnji predsjednik HKD Napredak, uputio prof. dr. Sanjinu Kodriću, predsjedniku BZK Preporod, a povodom višednevnih i sve glasnijih rasprava oko Blajburške mise koja bi se trebala održati sutra u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, od prof. Kodrića stigao je odgovor... 
 
 
 
Poštovani i dragi prof. Topiću,
 
 
Vaše me pismo iskreno dirnulo...
Itekako sam svjestan šta ste Vi lično, HKD „Napredak“ i Katolička crkva učinili za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Svjestan sam sve silne pomoći, podrške, zagovaranja i pomaganja na raznorazne načine, kao što sam svjestan da bi bez ovoga mnogi procesi u ratnim i svim kasnijim godinama tekli bitno drugačije, počev od samog stjecanja i priznanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, pa nadalje. 
 
 
Nema nikakva razloga sumnjati u namjere Vaše, HKD „Napredak“ i Katoličke crkve u svim ovim nastojanjima i pregnućima. Volio bih da znate i da uvijek na umu imate da sam ja samo jedan od mnogih, uistinu mnogih, koji tako misle kako u našoj intelektualnoj i kulturnoj zajednici, tako i u našem društvu uopće, a posebno u BZK „Preporod“.
 
 
Ipak, moram priznati da tenzije koje su se javile ovih dana mogu s pravom navesti na drugačije zaključke. Zato u potpunosti razumijem kako se u ovom trenutku osjećaju naše komšije i prijatelji Hrvati i katolici u kontekstu aktuelnih optužbi i krivljenja. Vidim to iz niza javnih istupa, a posebno zorno i iz Vašeg pisma, na kojem sam Vam najiskrenije zahvalan. I to je ono što me duboko dira i pogađa.
 
 
Ovo pišem i zato što želim da odagnam Vaše razočarenje i gorčinu, kao i razočarenje i gorčinu svih drugih naših komšija i prijatelja. Želim da ponovo povratimo međusobno povjerenje i naklonost jednih prema drugima, da oživimo sklad i konstruktivnost među našim narodima, i svim drugim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini. 
 
 
Ovo zvuči kao niz fraza koje se kod nas prigodno izgovaraju, a kojih se često i ne držimo stvarno, no ja iskreno vjerujem u to i svoj rad i djelovanje usmjeravam ka tome. Samo tako može nam svima biti dobro u ovoj našoj lijepoj zajedničkoj domovini.
 
 
Smatram da baš u ovakvim nesretnim prilikama BZK „Preporod“ i HKD „Napredak“ imaju posebnu važnost. Mi moramo biti ona mehkota na koju će pasti sve ružne riječi i postupci i na kojoj će se oni umekšati – moramo biti generator onoga Dobrog što, uprkos svemu, može povezivati ljude i narode. Mi to možemo, a u BZK „Preporod“, mojim saradnicima i meni lično uvijek ćete imati sagovornika i pomagača na putu Dobra, dobrog komšiju i iskrenog prijatelja, kao i svaki put dosad, a odatle ćemo ovu dobru energiju zajednički umnožavati i sinergijski širiti dalje, u cjelinu našeg društva.
 
 
Ne gubite vjeru u naše Sarajevo i našu Bosnu i Hercegovinu i ne odustajte od vrijednosti kojima ste posvetili svoj život!
 
 
Primite moje tople i iskrene prijateljske pozdrave.
 
 
S poštovanjem,
prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK „Preporod“
 
 
(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još