PISMO PREDSJEDNIKU BZK PRPOROD

Franjo Topić: Osjećam se ružno i tužno... Zar nakon 30 godina borbe za slobodnu, moram dokazivati da nisam ustaša?!

Front15.05.20, 14:46h

Franjo Topić: Osjećam se ružno i tužno... Zar nakon 30 godina borbe za slobodnu, moram dokazivati da nisam ustaša?!
"Bez obzira na ovo ranjavanje, ja ću osobno i dalje raditi na dijalogu, ekumenizmu i suživotu, a želio bih da svi to nastave"

 

 

Mons. prof. dr. Franjo Topić, dugogodišnji predsjednik HKD Napredak, uputio je pismo prof. dr. Sanjinu Kodriću, predsjednik BZK Preporod, a povodom višednevnih i sve glasnijih rasprava oko Blajburške mise koja bi se trebala održati sutra u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. 


Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:


Zvali su me s jedne televizije za gostovanje sutra, valjda s Tobom i na Tvoju sugestiju. Odbio sam, jer se osjećam ružno i tužno.
Da se nakon 30 godina borbe za slobodnu, demokratsku i multietničku BiH i Sarajevo, moram dokazivati da nisam ustaša, da nisam ubijao u II. svjetskom ratu, da nisam bio u Jasenovcu, to mi je stvarno ponižavajuće i uvredljivo. U ovako uzavreloj situaciji razum i argumenti malo vrijede. 


Dotle je dovedena situacija da moramo strahovati gore nego u komunizmu i u ratu, hoće li neki tzv. "antifašisti" praviti demonstracije ispred katedrale, da nam se želi spriječiti imati molitvu-misu to je stvarno poraz BiH i Sarajeva i svih nas koji smo puno žrtvovali za ovo od prvih demokratskih izbora  i rata. Katolička crkva i kard. Vinko Puljić od  početka su pomagali BiH u svakom smislu. Papa Ivan Pavao II. je 263 puta govorio o BiH. Tko je govorio toliko? Pa Vatikan je među prvima priznao BiH, poslao nuncija. Zar bi to bilo učinjeno da Crkva i kard. Puljić nisu davali informacije i poticaje. Na poticaj Pape i Crkve preko Caritasa je došla velika pomoć u BiH i kao što je poznato dijelila se svima: katolicima, muslimanima, pravoslavnima i ostalima. Mnogi su tome živi svjedoci.


Profesore, 
I osobno sam se kao i kroz Napredak borio u zadnjem ratu i poraću, a nisam morao jer samo mogao otići kao i mnogi drugi, svom snagom za Dobro: koncertima, izložbama, knjigama, pokrenuli list, osnovali radio Vrhbosnu...Također humanitarnim radom. Ostao sam u okruženom ratu i vraćao se unatoč ne samo smrtnim opasnostima nego i mnogim odgovaranjima i sprečavanjima. Obišao sam brojne važne evropske adrese i pronosio istinu o BiH. Bio sam i član Upravnog odbora KCUS i nosio osobno i mojim autom hranu i lijekove u bolnicu. Središnjica je Napretka, a to su radile i mnoge podružnice, podijelila samo u Sarajevu s Vrhbosanskom bogoslovijom 403.000 obroka,  i također 436 tona hrane i lijekova u vrijednosti oko dva milijuna DM. Treba li reći da se dijelilo i mnogim nekatolicima.   


I sad kardinal i katolici ne smiju imati Misu u svojoj katedrali. Splet je nesretnih okolnosti da je tako, jer Kardinal ni drugi ne mogu putovati u Bleiburg radi koronavirusa. Inače ne bi ova misa bila u Sarajevu, nego u Bleiburgu. To mnogi uopće ne uvažavaju. Neki tako govore u javnosti kao da će Crkva i Kardinal na Misi obnoviti NDH!!! Samo treba netko još kazati da je Crkva proizvela i samu koronu da ne bi morali ići u Bleiburg. Zar to nije strašno? 


Ispada da su Kardinal i ja i svi mi sudjelovali u II. svjetskom ratu, da smo počinili strašne zločine, iako nismo bili ni rođeni. Tzv. "antifašisti" i njihovi sljedbenici nas optužuju za ono s čime mi nemamo nikakve veze, osim što su neki od zločinaca bili naše vjere i naše nacije. Ima Hrvata u Kanadi i sad ako neki Hrvat ubije nekoga onda smo svi mi krivi i odgovorni? Ima katolika i u Indiji, zar smo mi krivi za neka njihova moguća ili stvarna zlodjela? Kakva je to logika i kakva je to ljudskost???


I sva se mržnja pokazala i to povodom slučajne molitve u Sarajevu. Nije misa politički miting, nije simpozij o II. svjetskom ratu, nije prosudba o Jasenovcima, Bleiburzima niti o bilo čemu, nego dobra i fina molitva za duše stradalih. Crkva je osudila zločine u Jasenovcu, Bleiburgu, Glini, Srebrenici i sve druge. I osobno sam i kao predsjednik Napretka išao u Jasenovac i Bleiburg, Srebrenicu, Ahmiće i Križančevo selo. Misa je božanski čin, i netko se stavlja iznad Boga, naravno ateisti mogu i to raditi, jer za njih Bog ne postoji, ali vjernici bilo koje vjere to ne bi trebali ni pomišljati dovoditi u pitanje. Ovdje je sporedan motiv i povod.


Očito i sva ova hajka protiv Crkve dio je predizborne kampanje. Ne treba Crkvu i vjerske zajednice prosuđivati po političkim mjerilima. U svemu bi trebala biti neka mjera pa i u političkoj i stranačkoj borbi. Ova Misa nema nikakve veze s politikom, a sve drugo je zloupotreba bez obzira s koje strane dolazila.


Profesore, znam da si Ti dobronamjeran i dao si lijepu podršku. Čitav svijet će saznati da se katolici Sarajeva a i BiH osjećaju vrlo ružno i ugroženo, vrlo nesigurno. I sam sam uz druge promovirao Sarajevo kao "europski Jeruzalem" u BiH i u inozemstvu. Svi tzv. antifašisti i njihove pristalice ugrožavaju i dobrano ruše pojam Sarajeva kao "europskog Jeruzalema" i poručuju da ovdje nema mjesta za katolike. To je njihova odgovornost. Mi koji smo se borili i borimo i to iskreno za ekumenizam, dijalog i suživot osjećamo  se izigranim i prevarenim.  Sad likuju oni koji su nam govorili da smo naivni i da je to uzaludan trud. Sad je tužan i sveti papa Ivan Pavao II. 


Uvaženi reis Kavazović je dao dobar intervju, ali ni to nije bilo dovoljno da se zaustavi medijsko linčovanje Crkve i katolika. Gdje su drugi intelektualci, nevladine organizacije, nezavisni mediji? Nažalost neki od njih su se uključili u ovu neljudsku kampanju. Svi političari, nevladin sektor, vjerske zajednice i mediji bi trebali voditi računa o posljedicama svojih postupaka. Zlo je nažalost puno efikasnije nego dobro i to uvijek treba imati na umu.


Utješna je činjenica da je neki dan na protestima ispred katedrale bilo samo petnaestak ljudi, a nadam se da u subotu neće biti nikoga. Imamo previše problema da ne trebamo stvarati nove. Apsolutna većina ljudi želi samo kruh, krov i mir javni i duševni. 
Bez obzira na ovo ranjavanje, ja ću osobno i dalje raditi na dijalogu, ekumenizmu i suživotu, a želio bih da svi to nastave. 

 

Profesore poštovani, 
srdačno pozdravljam Tebe i sve u prijateljskom Preporodu 
Mons. prof. dr. Franjo Topić

 

Odgovor prof. dr. Sanjina Kodrića možete čitati ovdje

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 226

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još