Najčešće se javlja kod mlađe populacije

Ljekare zbunjuje osip na pacijentima s koronom: 'To bi mogao biti novi simptom'

Hronika03.05.20, 17:07h

Ljekare zbunjuje osip na pacijentima s koronom: 'To bi mogao biti novi simptom'
Svi španski dermatolozi zamoljeni su da prijave sve pojave osipa kod bolesnika zaraženih koronavirusom. Zabilježeno je najmanje 375 slučajeva u dvije sedmice

 

Osip na nožnom prstu i još četiri mjesta na tijelu uočen je kod bolesnika pozitivnih na Covid-19, pokazuje najnovija studija koju su objavili španjolski liječnici uz napomenu da je istraživanje ipak provedeno na relativno malom broju ljudi.

 

Osip se najčešće javlja kod mlađe populacije i traje nekoliko dana.

 

Liječnici su začuđeni ovom informacijom jer virus ne izaziva često osip poput onog koji se javlja kod vodenih kozica. Stoga osip dosad nikad nije naveden kao potencijalni simptom zaraze.

 

Ali, istraživači tvrde da su varijacije osipa vidjeli kod više oboljelih od Covida-19. Zanimljivo je da se osip javlja kod onih pozitivnih na koronavirus koji nekad nemaju nijedan drugi simptom. Male tačkice pojavljuju se i na torzu, a svaka je specifična.

 

Pet vrsta osipa

 

- Neobično je vidjeti toliko različitih vrsta osipa - kaže voditelj istraživanja dr. Ignacio Garcia-Doval za BBC.

 

Ipak, iako se pojavljuje i kod osoba bez simptoma, nekada se zna dogoditi i nakon respiratornih problema, što liječnicima zadaje još više muka prilikom dijagnosticiranja bolesti. Svi pacijenti kod kojih je pet vrsta osipa otkriveno već su bili u bolnici s respiratornim problemima, naglašava se u studiji koja je ove sedmice objavljena u britanskom dermatološkom časopisu (British Journal of Dermatology).

 

Svi španski dermatolozi zamoljeni su da prijave sve pojave osipa kod bolesnika zaraženih koronavirusom. Zabilježeno je najmanje 375 slučajeva u dvije sedmice.

 

Pet vrsta osipa su:

 

- Asimetrične lezije oko ruku i nogu koje mogu svrbjeti ili boljeti. Uglavnom ih se nalazi kod mlađih pacijenata, traju oko dvanaest dana i pojavljuju se u kasnijoj fazi blažeg oblika bolesti. Otkriveni su u 19 posto slučajeva osipa.

 

- Pojave malenih mjehurića na udovima koji često svrbe. Traju oko deset dana, a uočeni su kod pacijenata srednje dobi.

 

- Bijele ili ružičaste mrlje na koži koje pomalo podsjećaju na opekotine od koprive i svrbe. Uglavnom ih se nalazi na tijelu, ali nekada i na dlanovima.

 

- Izražen, jači kožni osip u vidu manjih mrlja, ali na većem dijelu tijela. Najčešći oblik koronaosipa, zabilježen u 47 posto slučajeva. Traju oko sedam dana i pojavljuju se s ostalim simptomima, uglavnom kod teže oboljelih.

 

- Nekroze pri kojima koža izgleda plavo ili tamno crveno s uzorkom nalik na mrežu. Znak su loše prokrvljenosti, a česte su kod starijih pacijenata s jačim oblikom bolesti.

 

Potrebna daljnja istraživanja

 

Istraživači ističu da bi osip mogao imati više uzroka te da ga je nemoguće jasno diferencirati bez pomnijih promatranja.

 

- Smisao ovog istraživanja nije da se ljudi samodijagnosticiraju, već da nam pomogne u boljem razumijevanju bolesti - kaže predsjednica britanske udruge dermatologa dr. Ruth Murphy.

 

S druge strane, dr. Michael Head sa Univerziteta u Southamptonu kaže kako nije iznenađen jer je osip čest kod nekih infekcija, pa čak i upala pluća.

 

- Još uvijek precizno ne možemo reći što uzrokuje ovaj osip - rekao je, piše BBC.

 

Američka dermatološka akdemija počela je razvijati vlastiti registar prijavljenih slučajeva osipa.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!