U Sarajevu obilježen 2. maj

Čelik: Naši heroji, naše gazije su spriječile zauzimanje Predsjedništva RBiH... Da nije bilo njih, mi danas ne bismo stajali ovdje

Front02.05.20, 14:36h

Čelik: Naši heroji, naše gazije su spriječile zauzimanje Predsjedništva RBiH... Da nije bilo njih, mi danas ne bismo stajali ovdje
Predsjedavajući Čelik kazao je da je 2. maj dan kada nije dozvoljeno da agresorska vojska uđe u Sarajevo i zauzme glavni grad BiH

 

Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo i 28. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, delegacija Skupštine i Vlade KS koju su činili predsjedavajući Mirza Čelik, zastupnica i predsjednica Komisije za obilježavanja Dana Kantona Sarajevo Admela Hodžić i ministar za boračka pitanja u Vladi Hajrudin Grabovica, položila je danas cvijeće i odala počast na mezarju Kovači, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, groblju Lav, mezarju Stadion i centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Novog Grada.

 

Pored delegacije Kantona Sarajevo, bila su prisutna izaslanstva Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Grada Sarajeva, Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo...

 

Predsjedavajući Čelik kazao je da je 2. maj dan kada nije dozvoljeno da agresorska vojska uđe u Sarajevo i zauzme glavni grad BiH.

 

"Prije 28 godina srpske paravojne formacije potpomognute sa JNA su pokušale zauzeti zgradu Predsjedništva. Naši heroji, naše gazije su spriječile pokušaj zauzimanja Predsjedništva i presijecanje grada i da nije bilo njih mi danas ne bi stajali ovdje. Ni mi, a ni generacije koje dolaze, ne smijemo zaboraviti današnji dan", rekao je predsjedavajući Čelik.

 

Specijalne jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije, uz pomoć paravojnih srpskih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva RBiH u centru Sarajeva. Glavna borba vođena je na Skenderiji, oko 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva.

 

Zauzimanje zgrade Predsjedništva je spriječeno, no tog dana počela je opsada koja je naočigled cijelog svijeta trajala 1.460 dana, tokom koje su građani Sarajeva ubijani minobacačkim granatama, snajperskim hicima, protivavionskim naoružanjem, ali i mučeni prekidima u snabdijevanju vodom, električnom energijom, gasom.

    
Uz velike žrtve i upornost, Sarajevo je odbranjeno i sada njegovo ime u globalnim razmjerama predstavlja simbol otpora i borbe protiv zla, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još