Ismir Jusko najavio stroge kontrole, ali i represivne mjere

Policija će biti na svim izletištima i šetalištima - od Vrela Bosne do Darive! Nikome nije u interesu da pokvari praznike...

Hronika30.04.20, 10:46h

Policija će biti na svim izletištima i šetalištima - od Vrela Bosne do Darive! Nikome nije u interesu da pokvari praznike...
Naveo je i da je MUP KS-a jedan od najzaslužniji što nemamo ekspanziju u Kantonu Sarajevu

 

 

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko, za N1 je istaknuo, da su zadnja mjere za kojima pripadnici MUP-a KS-a žele posegnuti - represivne mjere.

 

"U ovom momentu, i od počeka pandemije, nama je život i zdravlje sugrađana na prvom mjestu. Apelujemo na socijalnu distancu, korištenje zaštitne opreme i na neokupljanje više ljudi na jednom mjestu", rekao je Jusko i dodao da se MUP- KS-a neće libiti, ondje gdje se ozbiljno krše te mjere, da daju i restrikcije.

 

Naveo je i da je MUP KS-a jedan od najzaslužniji što nemamo ekspanziju u Kantonu Sarajevu.

 

"Imamo više od 25.000 kontrola provedenih u proteklih 30 dana. Kontrolisali smo od izolacije, samoizolacije, prisilne samoizolacije, da li se koristi zaštitna oprema, obilazili smo tržne centre, izletišta... Za nas opuštanja nema, čak i kad bude sve i jedna mjera ukinuta. Uvjeran sam da čak ćemo na ovaj ili onaj način sa koronom živjeti još dugo. Ova ova kriza za MUP potrajat će puno duže nego što je sada", istaknuo je Jusko.

 

Odgovorio je i na pitanje kako će biti organizovana policija za prvomajske praznike.

 

"MUP KS-a bit će prisutan na svim izletištima i šetalištima, od Vrela Bosne do Darive, i to sva tri dana. Gdje god postoji mogućnost većeg broja ljudi, MUP KS-a će biti prisutan. Nikome nije u interesu da prvomajske praznike pokvari, zbog toga držite socijalnu distance, nosite zaštitnu opremu, pridržavajte se mjera koje su na snazi i budite uvjereni da od MUP-a KS-a ćete imati samo podršku", naveo je Jusko.

 

S obzirom da se na ulicama Sarajeva viđaju migranti, a zabranjeno im je kretanje izvan centara u kojima su smješteni, upitali smo ga, kakva pravila vrijede za njih.

 

Napomenuo je da je IOM prije 25 dana u Blažuju otvorio 480 novih smještajnih jedinica, te da su pripadnici MUP KS-a za 48 sati sklonili sa ulica toliko migranata i smjestili ih u centre, no da bi MUP KS-a nastavio to raditi, neophodne su nove smještajne jedinice.

 

"MUP KS ima dvije ingerencije, a to je da sklanja migrante sa ulice i obezbjeđuje tu bazu. Mi ne radimo na smještajnim jedinicama i apelujemo u zadnjih 25 dana da se što prije otvore nove smještajne jedinice. Onog momeneta kada se otvore mi ćemo migrante odmah početi sklanjati sa ulice", rekao je ministar MUP-a KS-a.

 

Ono što predstavlja problem za KS je, kako je kazao, što na dnevnoj bazi iz drugih kantona migranti dolaze u grad.

 

"Vi ih sklonite sa ulice 50, a sutra ih vidite novih 30. U KS-u mi se bavimo posljedicama, a ne uzrocima, a evidentno je da dok se ne otvore nove smještajne jedinice, mi nemamo drugu opciju nego popunjavati sve što se popuniti može. Bez otvaranja većih kapaciteta, bez minimalno 400 do 500 novih smještajnih jedinica, mi nećemo biti u mogućnosti da sklanjamo migrante, jer nemamo gdje da ih odvedemo", zaključio je Jusko.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još