CURE NOVE INFORMACIJE

Nisu to respiratori za intenzivnu njegu, evo čemu služe: Šta je kupljeno preko 'Srebrene maline' za 10,5 miliona KM?!

Hronika28.04.20, 13:24h

Nisu to respiratori za intenzivnu njegu, evo čemu služe: Šta je kupljeno preko 'Srebrene maline' za 10,5 miliona KM?!
Reakcije se nižu jedna za drugom, nadležni organi istražuju cijeli slučaj, a u međuvremenu iz verifikacionog laboratorija "Verlab" stiže pojašnjenje da se radi o modelu respiratora koji se uglavnom koristi u hitnim slučajevima i u hitnim kolima te da se ne koristi na odjeljenjima intenzivne njege

 

Ne stišava se prašina oko 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije u vrijednosti od 10,5 miliona maraka, a koja je realizovana preko kompanije "Srebrena malina" iz Srebrenice, koja se bavi proizvodnjom maline, a koja je u vlasništvu poznatog TV voditelja Fikreta Hodžića.


Reakcije se nižu jedna za drugom, nadležni organi istražuju cijeli slučaj, a u međuvremenu iz verifikacionog laboratorija "Verlab" stiže pojašnjenje da se radi o modelu respiratora koji se uglavnom koristi u hitnim slučajevima i u hitnim kolima te da se ne koristi na odjeljenjima intenzivne njege.


- Još je bitnije spomenuti da se respiratori sve više i više isključuju iz tretmana pacijenata pozitivnih na Covid (smrtnost iznad 85 posto). Bitno je spomenuti da je trenutna zauzetost respiratora u BiH ispod 10 posto (samo u FBiH postoji više od 200 respiratora i 200 anestezioloških mašina koje se mogu koristiti kao respiratori). Samim tim, postavlja se pitanje zašto trošimo pare na respiratore - pojasnio je za Avaz direktor ovog laboratorija Almir Badnjević.


A kako se uopšte može uvoziti medicinska oprema i šta se dalje dešava, odnosno kako se ona servisira, čitajte ovdje  

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 89

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još