U TOKU SJEDNICA PARLAMENTA FEDERACIJE BIH

Komisija za informisanje pozivala Vladu FBiH da planira podršku medijima

Mediji23.04.20, 11:47h

 Komisija za informisanje pozivala Vladu FBiH da planira podršku medijima
Iz te komisije predlažu Vladi FBiH umanjenje ili oslobađanje plaćanja poreza na dobit, doprinosa i poreza na dohodak u vidu finansijske podrške i olakšice novinarima i profesionalnim medijskim kućama

 

 

Komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH za informiranje na redovnoj sjednici održanoj putem online platforme razmotrila je dopis u vidu apela s prijedlogom zaključaka koje je uputilo Društvo novinara u Bosni i Hercegovini svim nivoima vlasti u BiH, te jednoglasno usvojila zaključke koje upućuje Vladi Federacije BiH na dužnu pažnju i izjašnjenje prilikom izrade planova i mjera za ublažavanje ekonomskih efekata krize uzimajući u obzir i profesionalne medijske kuće.


Komisija izražava podršku i zahvalnost medijima i medijskim radnicima koji na profesionalan način izvještavaju o pandemiji koronavirusa, zaključeno je na sjednici.


Komisija za informiranje predlaže Vladi FBiH da prilikom izrade planova i mjera za ublažavanje ekonomskih efekata krize u vidu finansijske podrške kao subvencije uvrsti i profesionalne medijske kuće i novinare, s tim da dodjela tih finansijskih sredstava bude uvjetovana garancijama da medijska kuća, u određenom roku, ne smije otpuštati radnike ili smanjivati plaće ili honorare.

Iz te komisije predlažu Vladi FBiH umanjenje ili oslobađanje plaćanja poreza na dobit, doprinosa i poreza na dohodak u vidu finansijske podrške i olakšice novinarima i profesionalnim medijskim kućama.


Komisija za informiranje poziva Vladu FBiH da planira i raspiše javne pozive za podršku medijima. Komisija predlaže Vladi FBiH da uvede i davanje poticajnih mjera za društveno odgovorne kompanije koje bi ulagale u razvoj profesionalnih medija, saopćeno je iz Komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za informiranje.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!