NAKON NAJAVA DA OPĆA BONICA POSTAJE URGENTNI CENTAR

Dr. Stevanović: Nastavlja se davna zamisao gospođe Izetbegović... Vrijeme idelno za mutljaže, a i akteri vrlo pogodni!

Front18.04.20, 14:19h

Dr. Stevanović: Nastavlja se davna zamisao gospođe Izetbegović... Vrijeme idelno za mutljaže, a i akteri vrlo pogodni!
Vrijeme je idelno za mutljaže, a i akteri su vrlo pogodni. Sve ovo me neodoljivo podsjeća na ona vremena kada su isti akteri bez ikakvog plana i medicinskog smisla pokušali Opću bolnicu pretvoriti u urede vlade, danas to rade na drugačiji način, ali ponovo bez ikakvog prethodnog plana i procjena

 

 


Nako što je u medije dospjela infromacija da je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo prije nekoliko dana donijelo naredbu kojom se vrši preraspodjela medicinskog kadra, tačnije veliki broj radnika preraspoređuje u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, na svom Facebook profilu oglasio se ugledni sarajevski doktor Dragan Stevanović.

 
Prema dkumentu koji je objavio portal Raport, a koji je potpisao ministar zdravlja KS Rusmir Mesihović, u Opću bolnicu prebacuju se 23 uposelnika mediciinskog kadra, od doktora specijalista do medicinskih tehničara. 


Tim povodom dr. Stevanović piše: 


Pripremna naredba da OBS bude "urgentni centar" svaki dan 24 sata uz prebacivanje dijela ljekara i med.tehničara iz prim.zdravstvene zaštite koji do sada ni dana nisu radili urgentno zbrinjavanje i to u ovoj situaciji postavlja najmanje nekoliko pitanja:


1.Šta će u tom slučaju raditi KUM. Hoće li i on raditi svaki dan 24.sata i primati upućene bolesnike?


2. Hoće li se broj bolesnika u obje ustanove upućivati po stvarnim mogućnostima obje bolnice? Nemojte zaboraviti da je UKCS pet (5) puta veći i po broju kreveta i po broju zaposlenih.


3. Po kojim kriterijumima će se u Domu zdravlja i Hitnoj pomoći trijažirati bolesnici, u koju bolnicu se upućuju i ko će procjenjivati pravilnu upotrebu kapaciteta?


4. Čemu onoliki samohvalospjevi i bilbordi UKCS "mi smo spremni za sve situacije" ako u ovom momentu ne mogu odgovoriti urgentnim zbrinjavanjem bolesnika koji su im upućeni?


5. Iz odgovora ministra se naslućuje da bi se UKCS u ovoj situaciji bavio samo "tercijernom zdravstvenom zaštitom", mada iskreno ne vidim koji su to nivoi zdravstvene zaštite na UKCS sada stvarno tercijerni te ne znam šta ćemo sa onim većim dijelom kapaciteta i kadrova na UKCS koje Kanton Sarajevo finansira kao sekundarni nivo zdravstvene zaštite ili će se taj, značajni dio kantonalnih novaca uzeti od UKCS i doznalčiti OBS.


I tada je pitanje može li OBS odjednom,bez temeljite rekonstrukcije i proširenja prostornih i kadrovskih kapaciteta odgovoriti ovom zahtjevu.


Sva ova pitanja zahtjevaju odgovor "odgovornih" prije donošenja ovakve odluke.


Ili je ovo samo nastavak davne zamisli gospođe Izetbegović da od UKCS stvori ustanovu sa malo rada a puno novaca, a poslove prebaci na druge pa neka se snalaze, sve pod izgovorom da je UKCS "elitna ustanova".


Vrijeme je idelno za mutljaže a i akteri su vrlo pogodni.


Sve ovo me neodoljivo podsjeća na ona vremena kada su isti akteri bez ikakvog plana i medicinskog smisla pokušali Opću bolnicu pretvoriti u urede vlade, danas to rade na drugačiji način, ali ponovo bez ikakvog prethodnog plana i procjena.


Vlada Kantona Sarajevo je, ispunjavajući nezajažljive želje svemoguće, za vrlo kratko vrijeme od preuzimanja vlasti dotakla dno sa kojeg nema povratka -. zapisao je dr. Stevanović u svom FP postu.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 193

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još