pogledajte pismo namjere

Crno na bijelo, čijih potpisa nema: Pred očima javnosti dokument koji dokazuje ko blokira 330 miliona eura za BiH!

Front10.04.20, 18:57h

Crno na bijelo, čijih potpisa nema: Pred očima javnosti dokument koji dokazuje ko blokira 330 miliona eura za BiH!
Da bi HDZBiH mogao ugroziti aranžman sa MMF-om, upozorio je u četvrtak federalni premijer Fadil Novalić. On je kao neprihvatljiv ocijenio zahtjev HDZ-a BiH da se u Pismo namjere uključe i kantoni, što je protivno dosadašnjoj praksi pri ugovaranju aranžmana sa ovom finansijskom institucijom

 

 


Na Pismu namjere, koje je trebalo biti upućeno Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), što bi Bosni i Hercegovini osiguralo 330 miliona eura za borbu protiv pandemije koronavirusa i svih njenih negativnih posljedica, izostala su dva potpisa.


Zbog ta dva potpisa bi naša zemlja mogla ostati bez prijeko potrebnih sredstava, a prazna je ostala rubrika za potpis kraj imena ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande i federalne ministrice finansija Jelke Milićević, kadrova Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, piše Faktor.


Da bi HDZBiH mogao ugroziti aranžman sa MMF-om, upozorio je u četvrtak federalni premijer Fadil Novalić. On je kao neprihvatljiv ocijenio zahtjev HDZ-a BiH da se u Pismo namjere uključe i kantoni, što je protivno dosadašnjoj praksi pri ugovaranju aranžmana sa ovom finansijskom institucijom.


- Pravila oko raspodjele sredstava od MMF-a postoje 22 godine. Nikada nisu mijenjana. Ja uopće ne vidim razlog zašto bismo ih sada mijenjali. To je pitanje između entiteta RS i FBiH. Ali poslije 22 godine mi bismo sada prvi put uveli i kantone. Znači, umjesto sedam potpisa na Pismu namjere bilo bi 17. I to bi bio neki vrlo složen princip usaglašavanja. Mi ne želimo uvesti taj princip. Što se tiče nas, kao premijer FBiH sam potpisao Pismo namjere, mi smo to usvojili i na HDZ-u je da to potpiše ili ne potpiše. Ako ne budu potpisali, nećemo dobiti kredit MMF-a - kazao je Novalić.


Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je ovu Novalićevu izjavu ocijenio kao netačnu, opasnu i kao vrhunac politikanstva.


- Izaći pred kamere u vrijeme kada se javlja krizni štab i obratiti se javnosti da će ostati bez 330 miliona eura zbog HDZ-a je obična podvala i dizanje panike i tenzija u vrijeme kada se ljudi bore za život – poručio je Bevanda.


Da je Novalić upravu, te da HDZBiH zaista opstruira aranžman sa MMF-om zarad svojih interesa, potvrđuje i fotografija Pisma namjere koja je u posjedu Faktora.

 

pismo-namjere-za-mmf

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 97

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još