Novalić optužuje HDZ, Bevanda odgovara

I ovo malo bh. ekonomije srlja u totalnu propast, a oni se i dalje svađaju: Zbog koga BiH ostaje bez 330 miliona eura?!

Front10.04.20, 12:50h

I ovo malo bh. ekonomije srlja u totalnu propast, a oni se i dalje svađaju: Zbog koga BiH ostaje bez 330 miliona eura?!
Za ovo što se danas desilo kriv je Fadil Novalić, premijer Federacije u tehničkom mandatu - tvrdi Bevanda... Novalić, pak, ističe da, ako HDZ ne potpiše Pismo namjere, nema ni para!

 


Govoreći o pravilima raspodjele sredstava od MMF-a između entiteta RS i Federacije, koja postoje 22 godine, premijer FBiH Fadil Novalić pojasnio je juče da bi se sada prvi put, zbog nastale situacije oko korona krize, uveli i kantoni.

 
- Ali poslije 22 godine mi bismo sada prvi put uveli i kantone. Znači umjesto sedam potpisa na Pismu namjere bilo bi 17. I to bi bio neki vrlo složen princip usaglašavanja. Mi ne želimo uvesti taj princip. Što se tiče nas, kao premijer Federacije sam potpisao Pismo namjere, mi smo to usvojili i na HDZ-u je da to potpiše ili ne potpiše. Ako oni ne budu potpisali, nećemo dobiti kredit MMF-a - kategorički je naveo Novalić.


Tim povodom podugačak odgovor federalnom premijeru uputio je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, u kome navodi sljedeće:


Sve upućuje na to da je premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić ranije pripremio scenario za propast današnje sjednice Fiskalnog vijeća BiH i da je unaprijed pronašao krivca. Njegova izjava da aranžman s MMF-om propada zbog HDZ-a ne samo da nije tačna i da je vrhunac politikantstva nego je i opasna!


Izaći pred kamere u vrijeme kada se javlja krizni štab i obratiti se javnosti da će ostati bez 330 miliona eura zbog HDZ-a je obična podvala i dizanje panike i tenzija u vrijeme kada se ljudi bore za život. Novalić je naveo neke samo njemu poznate podatke da HDZ zahtjeva da se na Pismo namjere s MMF-om stavi 17 potpisa uključujući članove Fikalnog vijeća i predstavnike 10 kantona.


Nitko nije tražio da predstavnici kantona stave svoj potpis na to pismo jer to nije ni moguće niti je po procedurama, niti nam pada na pamet da komplikujemo stvari vaninstitucionalnim djelovanjem. Dobro je poznato da Fiskalno vijeće BiH odlučuje o arnžmanima s MMF-om i tako će biti i sada. Imali smo situaciju da se Fiskalno vijeće izjasnilo o Pismu namjere kada je aranžman bio oko 165 miliona eura, a sada je 330 miliona i korigovani su neki dijelovi u tom tekstu.


Sasvim je normalno da se sazove sjednica Fiskalnog vijeća da se izjasnimo o novom testu i novom iznosu zaduženja, pa to je kredit, to nije nikakv poklon pa da se tek tako odlučuje! I to vrlo dobro zna gospodin Novalić, ali on ne želi da preuzme odgovornost u ovim teškim vremenima i da sjedne za sto i vidi kako se zadužujemo, kome dajemo novac i ko ga vraća. On radije ne dođe na sjednicu Fiskalnog vijeća, pošalje nam pismo da on neće doći, nije spriječen već neće, a dan ranije našao je krivca za propast aranžmana.


 
Za ovo što se danas desilo kriv je Fadil Novalić, premijer Federacije u tehničkom mandatu, čiji je glas, nažalost, bio neophodan za kvorum, odlučivanje i glasanje o aranžmanu s MMF-om koji bi po hitnoj proceduri osigurao novac za saniranje loših posljedica koronavirusa.


Pozivam gospodina Novalića da se svede u okvire svojih nadležnosti i da shvati da on ne odlučuje o cijelom svijetu nego da u ovom dugom tehničkom mandatu vodi jednu vladu, u ovom slučaju vladu Federacije BiH koja se sastoji od deset kantona i koji imaju ustavno pravo da koriste novac iz federalne kase, a na koncu i ljudsko pravo da se spasavaju od virusa i prirodne nesreće.


Priča o tome da se 22 godine zna kako se dijeli novac MMF-a nema nijedan argument jer se ne radi o klasičnom aranžmanu s MMF-om koji podrazumijeva provedbu reformi u redovnim okolnostima.


Svakoga ko ističe taj argument sada želim podsjetiti da smo imali katastrofalne poplave 2014. godine. Tada sam bio predsjedavajući Vijeća ministara i novac koji je tada osiguiran za pomoć poplavljenim domaćinstvima podijeljen je tako da je po 49 posto pripalo entitetima i dva posto Brčko distriktu. Tada nije bilo takve kuknjave jer je svaka marka trebala svakoj poplavljenoj općini. Tako je i sada, virus ne bira i nećemo dozvoliti da u nekim općinama trpe i ljudske i ekonomske gubitke da bi novac negdje drugdje trošili nemilice.


Ovo jeste težak trenutak i nama je taj novac nužno potreban, ali mi ne možemo urušiti Ustav, zakonodavni sistem, pa i ljudsko dostojanstvo da bi nam netko trenirao disciplinu. Ovdje se kolektivno odlučuje, Fiskalno vijeće je takvo tijelo da obuhvati cijelu BiH i gospodin Novalić mora se u to uklopiti ako ne želi da bude odgovoran za gubitak 330 milona KM kredita pomoći za BiH - navodi Bevanda u svom saopštenju.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još