Uživo/ Korona kriza u BiH

U BiH zaraženo 358 osoba, a preminulo devet: Potvrđena prva tri slučaja u Kaknju

Hronika30.03.20, 18:05h

U BiH zaraženo 358 osoba, a preminulo devet: Potvrđena prva tri slučaja u Kaknju
Osam pozitivnih, odnosno zaraženih osoba, živi u naselju Špionica pored Srebrenika

 

18:04 - Na KCUS-u su danas testiranjem potvrđena tri nova slučaja zaraze korona virusom i to iz Kaknja, potvrđeno je za N1.

 

Testirano je ukupno osam uzoraka krvi, od čega je pet negativnih. Kod tri osobe je potvrđen korona virus, a radi se o osobama iz Kaknja čiji su uzorci krvi poslati iz Zenice.

 

Potvrđeni slučajevi su povezani sa zaraženim osobama iz Tuzle.

 

Sa ova tri slučaja u BiH je ukupno registrovano 358 osoba zaraženih korona virusom.

 

15:37 - U Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli danas je preminula starija žena kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom. Riječ je o pacijentici koja je ranije bila na liječenju u Medicinskom institutu "Bayer" (bivši Centar za srce).

 

Iz Kriznog štaba Tuzlanskog kantona potvrđeno je da je jutros kod pacijentice nastupila iznenadna srčana smrt, javlja Avaz.

 

- Njeno stanje je zahtijevalo hitnu medicinsku intervenciju. Zbog prisutnih komorbiditeta oporavak pacijentice se produžio te je jutros nastupila iznenadna srčana smrt, koja je usko povezana s njenom primarnom dijagnozom. Kod pacijentice je dokazano prisustvo koronavirusa - kazali su iz Kriznog štaba Tuzla.

 

11:09 - Muškarac iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, koji je preminuo u vozilu Hitne pomoći, bio je pozitivan na koronavirus, potvrdio je danas novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanske županije (SBŽ) Sead Karakaš.

 

Muškarac rođen 1954. godine primljen je u službu Hitne pomoći u Gornjem Vakufu/Uskoplju te je preminuo na putu prema Bolnici u Travniku.

 

10:32 - Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona (USK) Zarina Mulabdić potvrdila je da su još dvije osobe s područja tog kantona pozitivne na koronavirus. Radi se o jednoj osobi iz Cazina hospitaliziranoj u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić", te osobi iz Bihaća koja je u kućnoj samoizolaciji.

 

- Jučer smo poslali devet uzoraka u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i jutros su nam potvrđena dva pozitivna testa. Riječ je o osobi iz Cazina smještenoj u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti s težom kliničkom slikom, te osobi iz Bihaća koja je u kućnoj samoizolaciji sa srednje teškim simptomima - kazala je doktorica Mulabdić.

 

09:48 - Sve je više oboljelih od koronavirusa u Tuzlanskom kantonu.

 

Kako je jutros izvjestila ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, 58 ljudi je testirano u posljednja 24 sata i, prema prvim rezultatima, 11 osoba je pozitivno na koronavirus. Tri osobe su povezane sa prvozaraženom medicinskom radnicom iz Specijalne bolnice “Medical Institute Bayer” Tuzla (bivši Centar za srce Tuzla).

 

Osam pozitivnih, odnosno zaraženih osoba, živi u naselju Špionica pored Srebrenika.

 

Ministrica zdravstva Dajana Čolić najavila je u 12. 00 sati zvanično obraćanje medijima.

 

09:32 - Tokom noći sa nedjelje na ponejeljak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 46 uzoraka, od toga je 13 potitivnih na COVID-19. Jutros rano je testirano još 19, od toga su dva bila pozitivna.

 

Informacije je jutros potvrdila prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

 

Pozitivan je jedan uzorak koji je na KCUS poslan iz EUFOR-a, u Zenici je sedam pozitivnih na COVID-19. Svih sedam su imali kontakt sa pacijentom iz Tuzle kojem je ranije potvrđeno prisustvo koronavirusa.

 

Pozitivna je i jedna osoba iz Žepča čiji je uzorak tokom noći testiran, također kontakt sa ranije zaraženim iz Tuzle. Iz Zavidovića su dva pozitivna uzorka, a imali su kontakt sa osobama iz Njemačke.

 

Pozitivna su i dva uzorka iz Bihaća.

 

Jutros je testirano još 19 uzoraka, a dva su bila pozitivan na koronavirus. Radi se o slučajevima iz Travnika, od kojih je jedna osoba boravila u Njemačkoj, a druga je njegov kontakt u BiH.

 

Zaključno sa ovim posljednjim informacijama u Bosni i Hercegovini je do sada bilo ukupno 342 pozitivnih na koronavirus. U ovaj broj su uračunati pacijenti koji se vode kao oporavljeni (osam), ali i preminuli (šest).

 


08:00- Zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Federaciji BiH, potvrđeno je za "Avaz" s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. 

 

Tokom večeri testirano je ukupno 46 uzoraka. 

 

Među evidentiranim pozitivnim slučajevima sedam je iz Zenice, dva iz Bihaća, dva iz Zavidovića, jedan iz Žepča te jedan iz EUFOR-a. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još