APEL KRIZNOG ŠTABA PRIVREDNIKA FBIH

Hoće li ipak početi poskupljenja?! Nemoguće je održati cijene u visini onih od 5. marta, trgovci neće izdržati!

Biznis Klub26.03.20, 15:13h

Hoće li ipak početi poskupljenja?! Nemoguće je održati cijene u visini onih od 5. marta, trgovci neće izdržati!
Krizni štab privrednika FBiH uputio molbu Vladi Federacije za revidiranjem Odluke o ograničenju cijena od 16. marta ove godine

 


Krizni štab privrednika FBiH uputio je molbu Vladi FBiH za revidiranjem Odluke od 16.03.2020., prema kojoj svi proizvodi iz nadležnosti kantona, grada i općine propisani članom 9. Zakona o kontroli cijena, kao i ostale osnovne životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine, koje prodaju privredna društva i druga pravne i fizičke osobe koja obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo, ne smiju imati cijenu veću od one koju su imali 5. marta ove godine.

 

Naime, na navedenu Odluku prvobitno su upozoravali veletrgovci, gdje već sada mnogi bh. privredni subjekti posluju na granici održivog poslovanja s trenutnim maloprodajnim cijenama, a usljed porasta cijena sirovina, repromaterijala, žitarica i transporta. Pojedine kategorije ulaznih sirovina su zbog nastale situacije proglašenja pandemije Corona virusa i time posljedično otežanog poslovanja postale veće od 20% do 50%, dok cijena transporta je veća i za 200% u odnosu na navedni period.

 

Ove činjenice jednostavno je provjeriti na bazi raspoloživih podataka prodajnih cijena od tog datuma u odnosu na kretanje istih cijena u toku ili za isti period prošle godine uz istovremeno stavljanje u omjer sa trenutnim cijenama inputa u odnosu na cijene prošle godine. 

 

Ističemo da je se već veliki broj privrednih subjekata obratio Kriznom štabu privrednika FBiH po ovom pitanju navodeći da će ukoliko potraje ovaj trend, mnogi biti prisiljeni dodatno racionalizirati poslovanje, a određeni broj i u potpunosti obustaviti proizvodnju, čime bi se ugrozila opskrba stanovništva, prvenstveno prehrambenim proizvodima. Dodatno naglašavamo da za sve navedene informacije privredni subjekti posjeduju i materijalne dokaze.

 

Prema svemu gore navedenom, Krizni štab privrednika FBiH apelira Vladu FBiH za revidiranjem Odluke od 16.03.2020., uz prijedlog o uvođenje drugačijeg  modela ograničenja i kontrole cijena kroz određivanje maksimalno dozvoljenih marži - navodi se u saopštenju Kroznog štaba privrednika FBiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još