Ublažavanje posljedica pandemije

Višemilionska sredstva za pomoć privrednicima: Čampara traži da Parlament FBiH usvoji zakon po hitnom postupku

Front26.03.20, 12:49h

Višemilionska sredstva za pomoć privrednicima: Čampara traži da Parlament FBiH usvoji zakon po hitnom postupku
Usvajanjem ovog zakona bit će omogućeno, prije svega nižim nivoima vlasti, da usmjere desetine miliona KM za pomoć ugroženom stanovništvu i privredi, a koja će neminovno pretrpjeti posljedice

 

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoša Čampara po hitnom postupku uputio je u proceduru prijedlog zakona koji će omogućiti usmjeravanje višemilionskih sredstava za pomoć privrednicima.

 

Čampara je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog zakona o korištenju sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa za pomoć građanima i privrednim i drugim subjektma za sprečavanje i otklanjanje posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom (COVID-19).

 

Usvajanjem ovog zakona bit će omogućeno, prije svega nižim nivoima vlasti, da usmjere desetine miliona KM za pomoć ugroženom stanovništvu i privredi, a koja će neminovno pretrpjeti posljedice zbog toga što su mnoge proizvodne i uslužne kompanije privremeno prestale s radom zbog pojave koronavirusa (COVID-19) u BiH.

 

Dopredsjedavajući Čampara ističe da se na ovaj načn mogu ublažiti negativne posljedice na bh. ekonomiju i da se preusmjeravanjem višemilionskih sredstava može značajno pomoći malim privrednicima koji su najviše pogođeni posljedicama uzrokovanim pojavom koronavirusa.

 

Suština Prijedloga zakona o korištenju sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa za pomoć građanima i privrednim i drugim subjektma za sprečavanje i otklanjanje posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom (COVID-19) jeste da se omogući privremeno korištenje sredstava za izgradnju javnih skloništa za pružanje pomoći stanovništvu, koje je zaraženo ili oboljelo od koronavirusa (COVID-19), nabavku paketa hrane i osnovnih životnih potrepština socijalno ugroženom stanovništvu i nabavku lijekova i zaštitnog materijala za stanovništvo sa područja općine, odnosno grada, pružanje pomoći zdravstvenim ustanovama za nabavku opreme neophodne za liječenje pacijenata ugroženih koronavirusa (COVID-19) i potrošnog materijala, koji služi za zaštitu od istog, pružanje pomoći Crvenom križu i nevladinim organizacijama za nabavku potrošnog materijala, koji služi za zaštitu od koronavirusa, pružanje pomoći privrednim društvima i obrtima za ponovno pokretanje rada, proizvodnje i zadržavanje postojećeg broja radnika i pružanje pomoći poljoprivrednim gazdinstvima.

 

Aljoša Čampara uputio je prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru na inicijativu gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića. S obzirom na to da je predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić već zatražio od rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH da se izjasni o mogućnosti zakazivanja sjednica, dopredsjedavajući Čampara vjeruje kako će se prijedlog zakona već na narednoj sjednici Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH naći na dnevnom redu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!