Apelaciono vijeće Suda BiH

Potvrđena kazna: Radomiru Šušnjaru 20 godina zatvora za zločine u Višegradu

Hronika25.03.20, 11:51h

Potvrđena kazna: Radomiru Šušnjaru 20 godina zatvora za zločine u Višegradu
Nakon što su civili pretreseni, prema presudi, naređeno im je da izađu iz kuće Memića i da u koloni pređu u kuću Adema Omeragića, te su uvedeni u prizemlje objekta, poslije čega je Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu, izazvavši požar, dok je Šušnjar ubacio ručnu bombu te su svi istovremeno pucali, onemogućavajući civilima da pobjegnu

 

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegoovine potvrdilo je dvadesetogodišnju kaznu Radomiru Šušnjaru za zločine počinjene u višegradskoj Pionirskoj ulici, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) Dejan Bogdanović, njegov branilac.

 

- Odbijena je žalba odbrane i potvrđena prvostepena presuda. Meni je ta presuda stigla 20. marta - kazao je Bogdanović.

 

Prvostepenom presudom iz oktobra 2019. godine Šušnjar je proglašen krivim što je zajedno s Milanom i Sredojem Lukićem u junu 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovnika sela Koritnik koji su prethodno dovedeni u kuću Jusufa Memića, te je u susjednoj prostoriji kuće vršio pretres civila, naređujući im da skidaju odjeću.

 

Nakon što su civili pretreseni, prema presudi, naređeno im je da izađu iz kuće Memića i da u koloni pređu u kuću Adema Omeragića, te su uvedeni u prizemlje objekta, poslije čega je Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu, izazvavši požar, dok je Šušnjar ubacio ručnu bombu te su svi istovremeno pucali, onemogućavajući civilima da pobjegnu, a napad je za posljedicu imao ubistva 26 civila.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!