Video/ Ni desetine miliona KM duga mu nisu problem

Doveo ga Gojko Šušak i ‘jaše‘ već punih 27 godina: Ko je živopisni Ante Kvesić, direktor SKB Mostar?

Hronika19.03.20, 13:48h

Doveo ga Gojko Šušak i ‘jaše‘ već punih 27 godina: Ko je živopisni Ante Kvesić, direktor SKB Mostar?
Bez lažne skromnosti, u ovakvim okolnostima preuzeti bolnicu može malo ko, a da se ne desi još veći raspad sustava nego što je kod mene – izjavio je Ante Kvesić

 

Ko je dr. Ante Kvesić, čovjek koji je svojim objašnjenjem 'umisto sprida, uša nam je sazad!' i čačkanjem zuba dok su novinari tražili objašnjenje slučaja prvozaraženog u Hercegovini zgrozio mnoge čak i van granica Bosne i Hercegovine?


Na čelu mostarske bolnice već je dobrih 27 godina i kadar je svih garnitura što su se izmjenjivale na vrhu uvijek vladajućeg HDZ-a BiH. Tamo ga je doveo, kažu upućeni, najmoćniji Hercegovac u doba vladavine dr. Franje Tuđmana, Gojko Šušak, piše Slobodna Dalmacija.


Vezala ih je širokobriješka linija, jer je Kvesić rođen u Gornjim Mamićima, a 'Goja' je uvijek najviše volio svoje. Presudile nisu, također kažu, doktorove stručne reference, jer je u to doba još uvijek bio malo poznati pedijatar. Tek kasnije će doći kirurška praksa, titule, mjesto na sveučilištu, knjige...


- Da nisam lud, Sveučilišna klinička bolnica Mostar teško bi mogla funkcionirati - rekao je jednom prilikom prije pet godina gostujući u programu lokalnog Radija dobre vibracije.

 

Nakon novog mandata, odmah je tokom lanjskog ljeta povukao pitanje dugova bolnice. Popeli su se na enormnih 63 miliona konvertibilnih maraka. Za posušiti ih nije bila dovoljna ni financijska injekcija iz Hrvatske od 40 miliona kuna kao pomoć dijaspori.


Kvesić je i u novom mandatu, baš kao i nakon što se otkrilo da mu je šef plućnog odjela prije par dana primio zaraženog kuma preko veze i kasnije ga vodao po bolnici, sve ostavio po starom.

 

Podsjetimo, 2017. godine četrdeset miliona kuna, odnosno deset i po miliona KM, donirala je Vlada Republike Hrvatske Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru kako bi se otplatio dio duga te bolnice prema dobavljačima, koji je tada iznosio 50 miliona maraka, svojevremeno je pisao Faktor.


Prvi čovjek Sveučilišne kliničke bolnice za katastrofalno finansijsko stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi krivio je sve redom – od osnivača koji, kako kaže, ne žele da preuzmu odgovornost, pa do Vlade HNK i zavoda zdravstvenog osiguranja. Jedino nije kriv on, koji već punih 27 godina upravlja bolnicom čiji dugovi konstantno rastu.


Jedino što je u cijelom tom haosu stabilno je plaća direktora Kvesića, u fiksnom iznosu od 5.000 maraka, te njegovim pomoćnicima koji mjesečno primaju po 3.500 KM.


- Bez lažne skromnosti, u ovakvim okolnostima preuzeti bolnicu može malo ko, a da se ne desi još veći raspad sustava nego što je kod mene – izjavio je 2015. godine Ante Kvesić.


Iako u svojim javnim istupima otvoreno priznaje da je bolnica u potpunom rasulu, za vječnog direktora Kvesića nema nimalo straha da će mu fotelja biti ugrožena. Već 27 godina, otkako je 1992. imenovan na mjesto zapovjednika mostarske Regionalne ratne bolnice, Ante Kvesić suvereno vlada zdravstvom u gradu na Neretvi, ali i na području cijelog HNK. Činjenicu da niko od nadležnih za sve ove godine nije našao za shodno da direktoru Kvesiću "fakturiše" barem djelić odgovornosti za potpunu propast poslovanja Sveučilišne kliničke bolnice, Kvesić može zahvaliti ponajprije svojim bliskim vezama sa visokopozicioniranim kadrovima HDZ-a BiH, piše Faktor. A taj "dug" HDZ-ovaca prema direktoru SKB Mostar seže još iz ratnog perioda.


Kvesić je, naime, bio jedan od ključnih svjedoka odbrane Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću i ostalim čelnicima tzv. Herceg-Bosne u Hagu. Pred Haškim tribunalom svjedočio je kako su u vrijeme dok je on bio zapovjednik Regionalne ratne bolnice u zapadnom Mostaru, nakon izbijanja sukoba u tom gradu između HVO-a i Armije BiH "spašavani" Bošnjaci.


Svjedočeći za odbranu Brune Stojića, Kvesić je tvrdio, između ostalog, da su mostarski Bošnjaci odvedeni na Heliodrom kako bi bili "zaštićeni" od metaka i granata. Nakon što je grad, prema njegovom opisu, zasut granatama, ljudi su u panici bježali iz svojih stanova u nastojanju da pronađu zaklon.


- U tom momentu ih je neko pokupio i odvezao iz grada koji je gorio – kazao je na suđenju Stojiću i ostalima 2009. godine Ante Kvesić, te dodao da je bilo bolje da ih neko odvede i da ostanu živi nego da ostanu i poginu pa da, kako je rekao, "poslije budemo zločinci koji su ih ubili". 


U iskazu koji je dao advokatima Slobodana Praljka 2005. godine, Kvesić je tvrdio kako je u ratnoj bolnici koju je on vodio "bilo najmanje Hrvata". Također je izjavio da su u toj bolnici bili jednako tretirani svi ranjenici, bez obzira na nacionalnost. U ratnom Mostaru, na teritoriji koju je kontrolisao HVO, niko nije otpušten iz bolnice zato što nije Hrvat, niti je ikome odbijena pomoć zato što nije Hrvat - kategorično je tvrdio Ante Kvesić za odbranu Slobodana Praljka.


A njegovu lojalnost i savjesno obavljanje posla od ratnog perioda do danas, politička vlast predvođena liderom HDZ-a Draganom Čovićem te federalnim ministrom zdravstva Vjekoslavom Mandićem (bivšim Kvesićevim bliskim saradnikom i pomoćnikom u SKB Mostar) obilato je nagradila – omogućivši mu da 27 godina zadrži poziciju direktora bolnice i pored desetina miliona dugovanja, i pored flagrantnih kršenja zakona, i pored negativnih revizorskih izvještaja, zaključuje Faktor u svom tekstu.  

 

 


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još