Posljednja u nizu zemalja

Njemačka zatvorila granice u pokušaju suzbijanja koronavirusa

Front16.03.20, 12:02h

Njemačka zatvorila granice u pokušaju suzbijanja koronavirusa
Posljednje brojke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su153.000 potvrđenih zaraženih slučajeva i 5.746 smrtnih slučajeva širom svijeta

 

Njemačka je posljednja u nizu zemalja koja zatvara granice u vrijeme kada evropske države pokušavaju spriječiti širenje koronavirusa.

 

Granice s Francuskom, Austrijom i Švicarskom zatvorene su u ponedjeljak ujutro za sva vozila osim komercijalnih, javio je BBC.

 

Francuska razmatra stroži pristup izolaciji nakon što je ministar zdravstva izjavio da se situacija "sve brže pogoršava".

 

Posljednje brojke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su153.000 potvrđenih zaraženih slučajeva i 5.746 smrtnih slučajeva širom svijeta.

 

Međutim, prošle sedmice je WHO saopćio da je Evropa postala epicentar zaraze i pozvala je vlade da djeluju agresivno kako bi kontrolisale širenje Covid-19.

 

Čelnici zemalja G7 održat će u ponedjeljak video konferenciju na kojoj će razgovarati o zajedničkom odgovoru na pandemiju koronavirusa.

 

Centralne banke širom svijeta, uključujući američke Federalne rezerve i one u Velikoj Britaniji, Japanu, Kanadi i Švicarskoj, snizile su kamatne stope i poduzele su druge mjere kako bi pokušale suzbiti ekonomski haos, ali su vrijednosti dionica u Aziji i Evropi i dalje u padu.

 

Komesar EU za unutrašnje tržište Thierry Breton rekao je da se sada očekuje recesiju s obzirom na negativni rast od 2-2,5 posto.


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!