'U ovome smo zajedno'

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju korona virusa: 'To nije riječ koja se olako koristi i shvata'

Hronika11.03.20, 17:52h

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju korona virusa: 'To nije riječ koja se olako koristi i shvata'
Pozivamo sve zemlje da preduzmu agresivne mjere, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je COVID-19 globalnom pandemijom.

 

Broj zaraženih osoba i smrtnih slučajeva se mijenja. Prema posljednjim podacima zaraženo je više od 122.000 osoba, a registrovana su 4.391 smrtna slučaja širom svijeta.

 

Pandemija označava širenje infekcijske bolesti u širokim geografskim regijama, kontinentalnih ili globalnih razmjera.

 

Do sada je WHO oklijevao da proglasi pandemiju zbog zabrinutosti da bi izazvalo nepotrebnu paniku, iako su države upozoravale da se pripreme za pandemiju.

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor WHO, rekao je da nikada ranije nismo imali pandemiju - ali da je WHO bila spremna da odgovori od prvih slučajeva.

 

"Pandemija nije riječ koja se olako koristi i shvata. To je riječ koja, kada se pogrešno shvati, može rezultirati nemjerljivim strahom i neopravdanon racionalizacijom da je borba izgubljena, što dovodi do bespotrebne patnje i umiranja. Nazivanje situacije pandemijom ne mijenja procjenu opasnosti korona virusa koju je uradila svjetska zdravstvena organizacija. Ona ne mijenja ono sto svjetska zdravsrvena organizacija radi po tom pitanju i ne mijenja ulogu koju država u ovoj situaciji", rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

 

"Pozivamo sve zemlje da preduzmu agresivne mjere. Mi smo oglasili zvona jasno i glasno. Broj slučajeva i broj pogođenih zemalja korona virusom na ne govori cijelu priču. Vidimo i smanjenje širenja", rekao je, dodavši da neke zemlje uopće nisu prijavile slučajeve zaraze korona virusom.

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus je kazao da sve zemlje još uvijek mogu promijeniti tok pandemije, ako otkriju, liječe, izoliraju i prate ljude.

 

"One koje su imale mali broj slučajeva mogu spriječiti pojave klastera i dalji razvoj u zajednici. Zemlje gdje ima više klastera mogu preokrenuti tok. Nekolicina zemalja je pokazala da se virus može staviti pod kontrolu. Izazov zemalja koje se nose s prenosom i velikim brojem klastera je da li to hoće i žele uraditi. Neke zemlje imaju problem nedostatak resursa, neke nedostatak kapaciteta, a neke odlučnosti", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Zahvalio se na mjerama poduzetima u Iranu i Italiji, te je poručio da je svjestan toga da korona virus predstavlja veliki teret za ekonomiju.

 

"Pozivamo zemlje da prošire svoj mehanizam urgentnog odgovora, pojasnite ljudima kako da se zaštite. Ovo je stvar svakog od nas. Liječite svaki slučaj i pratite svaki kontakt", poručio je direktor WHO.

 

U ovome smo zajedno - tu smo da uradimo ispravne stvar i zaštitimo građane svijeta, poruka je sa pres-konferencije Svjetske zdravstvene organizacije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!