Prijedlozi utvrđeni na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva

U utrci za Šestoaprilsku nagradu Muftić, Pejanović, Čaklovica, Merhamet... Evo ko bi mogao postati počasni građanin Sarajeva!

Hronika25.02.20, 08:51h

U utrci za Šestoaprilsku nagradu Muftić, Pejanović, Čaklovica, Merhamet... Evo ko bi mogao postati počasni građanin Sarajeva!
Da bi neko dobio ovu prestižnu nagradu iz bilo koje oblasti, potrebno je da dobije najmanje 15 glasova na Vijeću, pojasnio je Velija Katica, predsjedavajući Odbora

 

 

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2020. jučer je na sjednici utvrdio prijedloge za dodjelu te nagrade i uputio ih Gradskom vijeću Sarajeva na razmatranje i konačno odlučivanje. U oblasti nauke i obrazovanja kandidati su prof. dr. Faruk Čaklovica i Treća gimnazija, u oblasti kulture i umjetnosti Alija Hafizović Haf i Želimir Altarac Čičak, u oblasti zdravstva i socijalne zaštite MDD Merhamet i dr. Mirsad Muftić, a u drugim oblastima rada i stvaralaštva akademik Mirko Pejanović i Suada i Džemaludin Mušović.

 

Doprinos

 

- Gradsko vijeće će na sjednici, koja će biti održana u martu, razmotriti i donijeti konačne odluke o dodjeli Šestoaprilske nagrade. Da bi neko dobio ovu prestižnu nagradu iz bilo koje oblasti, potrebno je da dobije najmanje 15 glasova na Vijeću, pojasnio je Velija Katica, predsjedavajući Odbora.

 

Osim ovih nagrada, Katica je kazao da je Komisija za izbor i imenovanje GV-a odlučila da priznanje Počasni građanin grada Sarajeva ove godine bude uručeno Christianu Schwarz-Schillingu, bivšem visokom predstavniku u BiH. Prijedlog je za dodjelu priznanja Schwarz-Schillingu uputio Klub vijećnika Naše stranke zbog njegovog doprinosa Sarajevu i BiH od 1993. do danas. Kako je navedeno u obrazloženju, od samog početka borio se za vojnu intervenciju i aktivno učešće njemačke u NATO akcijama na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i za ukidanje nepravednog embarga na oružje nametnutog BiH. Organizovao je demonstracije, pomoć i posjećivao Sarajevo u ratnim godinama i u ličnim kontaktima s vodećim političarima naše zemlje i svijeta tražio načine da se Sarajevo oslobodi opsade.

 

Dupla kruna

 

Vijećnik GV-a Srđan Srdić predložio je da priznanje Plaketa Grada Sarajeva dobije Husref Musemić zbog njegovih uspjeha kao fudbalera i trenera FK Sarajevo. U obrazloženju je naveo sve njegove uspjehe koje je ostvario u FK Sarajevo, gdje je upisan kao jedini trener koji je osvojio duplu krunu. Iza sebe ima četiri trofeja, 163 pobjede i 300 utakmica kao trener FK Sarajevo.

 

Predloženo je i da Plaketu Grada Sarajeva dobije Branislava Rakonjac. Riječ je o pioniru kvantne medicine u Sarajevu i BiH. Rakonjac se prva u našoj državi počela baviti informoterapijom.

 

O ovim prijedlozima vijećnici GV-a će glasati na sutrašnjoj sjednici.

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još