VIDEO/ Milo Đukanović bez dileme

Ne dolazim u Sarajevo, dolazim u Srebrenicu! Dodik se mora zaustaviti... Svako cijepanje BiH, vraća nas u rat!

Front21.02.20, 22:16h

Ne dolazim u Sarajevo, dolazim u Srebrenicu! Dodik se mora zaustaviti... Svako cijepanje BiH, vraća nas u rat!
Pokušavaju držati tu nefukcionalnost u državi kako bi onda mogli reći: evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefukcionalnost, sada je došlo vrijeme za referendum! RS je entitet u državi BiH. Svako pristajanje na cijepanje BiH, vraća nas u rat! - ističe predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

 

 


Ne dolazim u BiH 2. i 3. marta, iako su me dva člana Predsjedništva pozvala! Dodik je napravio nacionalnu predstavu, a ja ne želim biti dio te predstave. On neće ugroziti odnos Crne Gore i BiH. Ako me pozovu, doći ću u Srebrenicu na godišnjicu.


Prisustvom ću pokazati i odati počast žrtvama genocida, Skupština Crne Gore je među prvima u svijetu usvojila Rezoluciju o genocidu, ja sam rekao da je bio genocid, ako treba i prisustvom to da potvrdim, dolazim na 25tu godišnjicu, naravno!


Dodik se nije pomirio s tim da je RS entitet, ovu konfuziju u državi koristi za ostvarenje svog cilja! Dodik je učestvovao u kampanji za nezavisnost Crne Gore! Pomagao mi je i dolazio u Crnu Goru, razgovarao sa Srbima koji su se u Crni Goru doselili iz Hercegovine, a danas je protiv Crne Gore?!


Dodik se suprotstavio mom dolasku u BiH, i to dolasku koji se trebao realizirati na njegov poziv! Kad je bio predsjedavajući, u decembru 2018.godine zvao me je službeno, sada me ne zove! Nismo se dugo čuli. Uprkos tome, nećemo promijeniti stav o BiH.


I dalje smo prijateljski nastrojeni. Teža je nefukcionalnost BiH od bilo kakvih problema u Crnoj Gori! Pokušavaju držati tu nefukcionalnost u državi kako bi onda mogli reći: evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefukcionalnost, sada je došlo vrijeme za referendum! RS je entitet u državi BiH. Svako pristajanje na cijepanje BiH, vraća nas u rat!


Ovo je pitanje u koje su uključeni Evropa i Amerika, nisu samo Dodik i Vučić. Međunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za BiH. Ako ne reaguje, situacija će eskalirati. Ne smiju zakasniti! Dodik radi ono što on misli da treba da bude. Mislim da on sam ovo „gura“ više nego Vučić! Sva ova dešavanja povampiruju atmosferu iz devedesetih!


Srbija će se morati pozabaviti „pomamom“ Crne Gore. Srbija može da zapadne u veliku grešku, a to je takmičenje s nacionalizmom u regionu. Opasno je kada državna politika uđe u takmičenje s takvom nacionalističkom idejom u kakvu su oni već ulazili. Moramo pomno pamtiti sve nevolje devedesetih. Trebaju se izviniti oni koji su doprinijeli tim dešavanjima i žrtvama. Put do zajedničke budućnosti je izvinjenje i priznavanje greške!


Mi smo to uradili, ali na pomolu su nove opasnosti. Nemaju hrabrost i nisu spremni da kažu da je bio genocid. Treba da kažu da je to bila greška koja se nikada više neće ponoviti i da zaustave velikosrpski projekat!


Ovo je dio opsežnog intervjua koji je Milo Đukanović dao u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, a video snimak kompletnog razgovora gledajte na Face TV.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 62

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još