Nakon zaključaka NSRS

Žarko Papić o novoj političkoj krizi u BiH: Ovdje se valja nešto puno ozbiljnije nego to mislimo...

Front19.02.20, 10:38h

Žarko Papić o novoj političkoj krizi u BiH: Ovdje se valja nešto puno ozbiljnije nego to mislimo...
Govoreći o zakjučcima NSRS, Papić podsjeća da je od 1998. godine, međunarodna zajenica pomjerila poziciju iz medijatora na nekog kreatora zakonskih, ustavnih i drugih rješenja

 

Žarko Papić, politički analitičar, za N1 je govorio o novoj političkoj krizi u BiH nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke na posljednjoj Posebnoj sjednici.

 

Papić smatra da od tih zaključaka može nastati puno ozbiljnija kriza.

 

"Navikli smo na krize, veliki je bio kvantitet kriza, a sad taj kvantitet prelazi u negativni kvalitet. Ovdje se valja nešto puno ozbiljnije nego to mislimo", kazao je.

 

Tvrdi da je malo iznenađen i uplašen "bukvalnom jednostranošću koja vlada u našem javnom prostorom", kad su u pitanju i zaključci i reakcije.

 

"Ta vrsta dezinformisanosti, grubosti, trčanja na svaku prvu loptu. Imate stranke koje objavljuju saopštenja tri puta dnevno protiv nekog ko je potpuna budala, a zove se Vulin, pa je nesretnim okolnostima ministar odbrane u Srbiji, itd. To me jako plaši, moram reći. Veoma je teško sačuvati zdrav razum u ovoj situaciji i velika je uloga medija da malo ohlade ovu užarenu situaciju", kazao je.

 

Govoreći o zakjučcima NSRS, Papić podsjeća da je od 1998. godine, međunarodna zajenica pomjerila poziciju iz medijatora na nekog kreatora zakonskih, ustavnih i drugih rješenja.

 

"Ta tendencija u sebi nosi neku klicu unitarizma. S druge strane reakcija je onda, naravno, separatistička u raznim dozama, u raznim elementima i imate sad sudar dva pogleda na BiH. Kad govorim o ovom separatističko-secesionističkoj tendenciji, hoću da budem potupno jasan. Ovi zaključci NSRS imaju političko značenje, šta se od toga može pravno realizovati, meni je teško da ocijenjujem jer nisam pravnik. Ono što mislim da je bitno i da je suština, pošto se pojavila teza o mogućnosti referenduma, odvajanja, RS, običan je odgovor i korektan je odgovor da to u ovim okolnostima nije moguće. Sve je to tačno, ali nije najbitnije. Pitanje je da li je srpski nacionalni interes, govorim o Srbima u BiH, da se RS odvoji iz BiH? Ja mislim da nije. Vitalni srpski nacionalni interes je Bosna i Hercegovina", istakao je.

 

Papić se upitao šta bi bilo kad bi se u nekoj konstelaciji RS odvojila od BiH i pripoji Srbiji.

 

"Manje stanovnika nego Grad Beograd, nerazvijeno područje, pretpostavka je da bi Hercegovina tražila autonomiju u okviru te 'malo veće' Srbije. Jednostavno, to ne bi funkcionisalo", smatra analitičar, dodajući da bi u takvoj situaciji Srbija bila međunarodno izolovana, te naslijedila probleme.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još