nakon akcije spašavanja na planini prenj

Helikopter se čekao satima, ali planinar uspješno evakuiran: Kako je rekreativni pohod umalo mogao biti koban?

Hronika16.02.20, 20:24h

Helikopter se čekao satima, ali planinar uspješno evakuiran: Kako je rekreativni pohod umalo mogao biti koban?
Na odobrenje za polijetanje helikoptera čekalo se nekoliko sati pa je helikopter, koji je bio angažovan na evakuaciji povrijeđenog, sletio u Sarajevo tek u 16.40 sati

 

 


Operativni centar Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) sačinio je večeras vanredni izvještaj povodom evakuacije povrijeđenog planinara na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.


- Na memorijalnom pohodu planinara "Lupoglav 2020" na planini Prenj, u kome je danas učestvovalo više od dvije stotine ljudi, jedan se planinar okliznuo te zadobio višestruke povrede - navodi se u spomenutom izvještaju.


Iz Operativnog centra podsjećaju da su izvlačenje povrijeđenog obavili članovi GSS-a u FBiH, a da mu je prvu pomoć pružila ekipa hitne medicinske pomoći.


- Po njihovoj procjeni povrijeđenom je bio neophodan helikopterski transport do Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, zbog čega je Operativni centar FUCZ putem Ministarstva sigurnosti BiH odmah uputio zahtjev za angažman helikoptera, a pripadnici FUCZ odmah su se uputili na mjesto slijetanja helikoptera u Sarajevu kako bi se poduzele sve potrebne radnje za siguran transport povrijeđenog planinara do bolnice - navodi se.


Kako se nadalje navodi, na odobrenje za polijetanje helikoptera čekalo se nekoliko sati pa je helikopter, koji je bio angažovan na evakuaciji povrijeđenog, sletio u Sarajevo tek u 16.40 sati.


Operativni centar FUCZ je, kako se, također, navodi, sve vrijeme bio u komunikaciji s Operativnim centrom Oružanih snaga Bosne i Hecegovine i Operativno komunikacijskim centrom Ministarstva sigurnosti BiH, kao i s EUFOR-om koji je iskazao spremnost da pruži pomoć i odobrio polijetanje njihovog helikoptera.


- U međuvremenu je odobrena upotreba helikoptera OSBiH koji je uspješno izvršio evakuaciju povrijeđenog, tako da nije bilo potrebe za njihovim angažmanom - navodi se u vanrednom izvještaju. 

 

(FENA/ad)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!