premijer nakon skupštine ks

Forto: Bez plaće će ostati 24 hiljade budžetskih korisnika ukoliko se ne usvoji Odluka o...

Front16.01.20, 11:14h

Forto: Bez plaće će ostati 24 hiljade budžetskih korisnika ukoliko se ne usvoji Odluka o...
Forto je kazao da smatra da postoji mogućnost da OHR donese odluku o privremenom finansiranju

 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da Vlada Kantona Sarajevo radi i da će raditi sve dok po zakonu na njihovo mjesto ne dođe neko novi - piše Faktor.

 

- Moramo razdvojiti šta radi zakonodavna, a šta radi izvršna vlast. Govorim uime izvršne vlasti, ne uime skupštinskih dešavanja i onih koji vode procese. Vlada KS je uradila sve što je potrebno da funkcionišemo. Na sjednici 26. decembra imali ste ponudu za rebalans budžeta kojim bi bilo isplaćeno 11 miliona maraka nagodbi sa zaposlenicima Kantona Sarajevo, presuđenih. Izdvojili smo 11 miliona, odlučili su to da ne usvoje, nakon toga smo imali budžet i odlučili su da ga ne usvoje. To su bile političke odluke i to možemo razumjeti. Odmah nakon toga, mi smo kao Vlada donijeli odluke o privremenom finansiranju i uputili ih u skupštinsku proceduru i vidjeli ste epilog toga – kazao je Forto.

 

Istakao je da je Vlada svoj posao u vezi rebalansa, budžeta i odluka o privremenom finansiranju završila.

 

- Vlada zasjeda, mi radimo i nastavit ćemo raditi dok neko u skladu sa zakonom ne dođe novi. Po našim procjenama bez plaće će ostati 24 hiljade budžetskih korisnika ukoliko se ne usvoji Odluka o privremenom finansiranju Kantona Sarajevo – naveo je Forto.

 

Forto je kazao da smatra da postoji mogućnost da OHR donese odluku o privremenom finansiranju.

 

- Nikad se nije desilo da bez obzira na političke borbe unutar parlamenta ne dođu svi na jednu sjednicu i ne donesu privremeno finansiranje. Nisu nam objasnili zašto ovo rade. Nisu rekli zašto nisu došli da pokrenu smjenu ove Vlade. Svi izgovori oko pečata i o tome ko je predsjedavajući su banalizacija – kazao je Forto.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još