FOTO/ Propao pokušaj dva Damira da pomire 'zaraćene' strane

Marjanović: Mislim da 18 zastupnika sutra neće doći na Skupštinu KS; Marić: Treba 'hladne glave' odrediti prioritete

Front15.01.20, 18:33h

Marjanović: Mislim da 18 zastupnika sutra neće doći na Skupštinu KS; Marić: Treba 'hladne glave' odrediti prioritete
Zvonko Marić zastupnik SBB-a u Skupštini KS kazao je da je problem nepovjerenje ljudi koji su sjedili na današnjem sastanku

 

Bez rezultata je završen popodnevni sastanak čelnika zastupničkih klubova političkih stranaka, koji participiraju u Skupštini Kantona Sarajevo.

 

Takav ishod potvrdili su neki od učesnika, među njima nezavisni zastupnik Damir Marjanović.

 

Njegov utisak je da neće biti održane sjednice Skupštine koje je za sutra najavila Danijela Kristić (Narod i pravda), javila je Fena.

 

- Imamo nagovještaj da se sutrašnja sjednica neće desiti. Imamo nagovještaj da 18 zastupnika sutra neće doći na tu sjednicu. Odlučili su da pričaju na tu temu i dalje, ali nažalost ono što su dva Damira pokušala nije moglo da se desi - kazao je Marjanović, prenose mediji.

 

Kako javlja Fena, Kristić je na prethodnoj hitnoj pres-konferenciji tokom dana saopćila da je u međuvremenu stiglo autentično pravno tumačenje Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), iz kojeg proizilazi da je njeno pozicioniranje na mjesto predsjedavajuće kantonalne skupštine izvršeno ustavno, zakonski i prema Poslovniku, odnosno da izbor predsjedavajućeg s 18 glasova u Skupštini nije moguć iako je to 27. decembra učinila nova skupštinska većina pozicionirajući Mirzu Čelika (Stranka demokratske akcije) na dužnost predsjedavajućeg.

 

Damir Marjanović, povodom današnjeg sastanka čelnika zastupničkih klubova, ističe da je intencija njega kao nezavisnog zastupnika i kolege Damira Nikšića bila da sutra bude izglasana odluka o privremenom finansiranju Kantona kako budžetski korisnici ne bi ostali bez januarskih plaća i ostalih budžetskih davanja u situaciji kad nije donesen budžet Kantona za 2020. godinu.

 

Drugi učesnik sastanka, Zvonko Marić iz Saveza za bolju budućnost BiH, novinarima je rekao da je nepovjerenje osnovni uzrok neuspjeha sastanka. Po njegovim riječima, treba „hladne glave“ odrediti prioritete u redoslijedu tačaka dnevnog reda Skupštine.

 

Mirza Čelik (Stranka demokratske akcije), također učesnik, rekao je da pravno tumačenje OHR-a ne kaže ništa drugo nego ono „što smo mi govorili“, odnosno dokazuje da je nova skupštinska većina u pravu.

 

mirza-celik

 

Čelik je kazao da će doći na najavljeno sutrašnje zasjedanje Skupštine, pitati je li pečat kod sekretara, a ako ga ne bude i ako njemu bude onemogućeno da obavlja dužnost predsjedavajućeg, nova skupštinska većina će napustiti zasjedanje. Potom će biti održana sjednica Kolegija i dogovoren termin za sjednicu Skupštine u čijem će dnevnom redu biti odluka o privremenom finansiranju Kantona, najavio je.

 

Čelik je rekao da u ulozi predsjedavajućeg Skupštine obećava angažman kako budžetski korisnici ne bi ostali bez te odluke odnosno bez budžetskih davanja.

 

aljosa-campara-zvonko-maric

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još