KOMENTAR IZ RS-A/ IZ NAŠIH DŽEPOVA NA RAČUN TELEMACHA

Rat operatera preko leđa gledatelja: Uvodi li se od januara 2020. građanima BiH dodatni porez od 10 odsto?

Mediji06.01.20, 11:33h

Rat operatera preko leđa gledatelja: Uvodi li se od januara 2020. građanima BiH dodatni porez od 10 odsto?
Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) je već dala saglasnost na dodatni porez od 10 odsto, tačnije proteklih mjeseci je ulagala velike napore da se građani dodatno oporezuju. Na žalost, ne radi se o novogodišnjoj šali nego o goloj istini, piše Srpskakafe.com

 

Izvor: Srpskacafe.com

 

San svakog je da prikuplja poreze u ime države, oporezuje sve građane i tako se obogati. Ipak, u normalnom svijetu takvu privilegiju ima samo država. Budući da je BiH po svemu posebna i jedinstvena, nedavno smo došli u situaciju da ovdje nove poreze uvode i nameću privatne kompanije.

 

Tačnije, grupacija Telemach je svim gledaocima televizije u BiH uvela dodatni porez od 10 odsto od iznosa prosječne pretplate na kablovsku TV koji, kako su u Telemachu zamislili, treba da prikupe svi operateri od građana BiH, odnosno korisnika kablovske TV u BiH, i uplate ga na žiro račun ove kompanije. Koja je uzgred iz Luksemburga. Na taj način „Telemach“ planira na godišnjem nivou da iz džepova građana BiH zagrbi preko 13.000 000 KM!

 

Ali krenimo od početka.

 

Grupacija Telemach je već prošle godine, za potrebe ostvarenja tog plana, kupila Pink BH i promijenila mu ime u Nova BH. Nakon toga se u javnosti pojavila obavijest sa zahtjevom da svaki građanin treba plati dodatnih 10 odsto na iznos kablovske pretplate za potrebe Nova BH. Korisnicima kablovske TV je zaprijećeno da oni koji odbiju da plate taj “porez”, neće moći gledati sportska takmičenja, između ostalih i reprezentacija ali i pojedinačnih sportista iz BiH.

 

Iz Telemacha su pozvali kablovske operatere da moraju, u ime građana/korisnika, po svakom korisniku da naplate 1,40 KM mjesečno, što praktično iznosi 10 odsto dodatnog iznosa na prosječnu mjesečnu pretplatu za kablovsku televiziju.

 

I to samo za jedan program – Nova BH. Podsjećanja radi, prosječan operater sada ima 200 kanala koju korisnik plaća u prosjeku 14 KM. Nova BH je sama sebi odredila cijenu od 1,40 KM.

 

Za razliku od Slovenačke agencije za komunikacije AKOS, Regulatorna agencije za komunikacije u BiH, skraćeno RAK, je dozvolila Telemachu da naplaćuje program i zadrži nacionalne frekvencije, što je presedan.

 

Presedan je to da neko, ko je dobio na javnom pozivu navedene frekvencije sa obaveznom ponudom da besplatno emituje taj program građanima cijele BiH, sada taj isti nacionalni resurs BiH zloupotrebljava i prodaje taj TV sadržaj građanima BiH. Štaviše, RAK BiH je pred najavu Telemacha da će naplaćivati te programe, velikom brzinom organizovala izmjene Pravilnika koje bi omogućile Telemachu takvu naplatu, ali taj Pravilnik još uvek drži u fioci, pouzdano saznajemo iz naših izvora bliskih RAK BiH.

 

Vrlo je čudna uloga RAK BiH koja je dozvolila Telemachu da preuzme Pink BH i naknadno dozvolila da naplaćuje taj program građanima BiH, dok u isto vrijeme koristi nacionalne frekvencije koje se tretiraju kao prirodno bogastvo Bosne i Hercegovine. U identičnoj situaciji je Slovenačka agencija za komunikacije AKOS na pokušaj grupacije Telemach da to isto napravi i u Sloveniji (sa popularnim TV kanalima „POP TV“ i „Kanal A“) kada je uslovila naplaćivanje tih kanala sa vraćanjem njihovih nacionalnih frekvencija, što su isti i napravili, te vratili frekvencije.

 

Međutim, čak i pored toga je slovenačko Konkurencijsko vijeće AVK zabranilo Telemachu da kupi te kanale i posljedično spriječilo Telemach da uvede dodatni porez građanima. Tako radi država kada misli na interese građana.

 

Grupacija Telemach je računala na to da u BiH ima lak posao po tom pitanju, jer RAK BiH neće spriječiti takvo postupanje, čak naprotiv (a što se do danas pokazalo kao istinito). Uz to su računali da će tri nacionalna Telekoma sa lakoćom ubijediti svojim „argumentima” da svoje korisnike „dodatno oporezuju“ za 1,40 KM, prikupe taj novac i uplate ga grupaciji Telemach, usput rečeno, na žiro račune u Luksemburg.

 

Očito je da su HT Eronet i Mtel, kao dva od ukupno tri nacionalna Telekom operatera, rekli odlučno “ne” takvom “ubjeđivanju i argumentima” te odbili da građane dodatno oporezuju, nego su u svojim mrežama jednostavno ugasili Nova BH. Koliko god se činilo da su građani izgubili jedan TV program, evidentno je da je poslata vrlo jasna poruka da nacionalni telekomi neće zahvatati novac iz džepova građana, odnosno korisnika, a zarad interesa privatne firme iz Luksemburga.

 

Sada, kada korisnici nemaju Nova BH i kada je uvođenje poreza od 10 odsto spriječeno u Hercegovini i Srpskoj, RAK BiH treba da objasni građanima zašto je dozvolila korišćenje nacionalnog resursa (zemaljska frekvencija na teritoriji cijele BiH) na području većeg dijela Hercegovine u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj TV kući Nova BH, kada građani ne mogu primati TV program Nova BH?

 

Kako nezvanično saznajemo, velika su lobiranja grupacije Telemach da BH Telekom pristane da prikuplja dodatni porez za svog glavnog konkurenta Telemacha i da svakom građanu, odnosno svom korisniku, svaki mjesec uzme iz džepa dodatnih 1,40 KM i pošalje ih u Luksemburg, iako za to ne postoji nikakav pravni osnov. Slovenija je najbolji primjer kako se to jednostavno uradi i ne dozvoli, ali pod uslovom da država želi jasno i beskompromisno zaštititi svoje građane.

 

Da li će BH Telekom moći da skupi snage da kaže Telemachu “ne”, u situaciji kada mu je RAK BiH okrenula leđa na način da indirektno potpomaže Telemach, a sa krajnjim rezulatom da se novac građana iz Federacije putem BH Telekoma prelije na račune grupacije Telemach?

 

Gašenje Nova BH u Hercegovini i Srpskoj te (za sada) ćutanje BH Telekoma daje nadu da će tri nacionalna Telekoma možda po prvi put udružiti snage i zaštiti interes građana.

 

Hoće li napokon i ovu državu ogrijati sunce pa da se makar jednom uspije suprostaviti “dodatnom oporezivanju” građana BiH u iznosu od čak od 10 odsto na uslugu kablovkse televizije u situaciji kada onaj koji je trebao da zaštiti interese građana to očigledno nije htio, niti želio napraviti?

 

(DEPO PORTAL/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još