RAT IZMEĐU OPERATERA I TV KUĆA

Isključeni signali: Zašto gledatelji u BiH mogu gledati Pink, a ne mogu Novu BH?!

Mediji06.01.20, 10:52h

Isključeni signali:  Zašto gledatelji u BiH mogu gledati Pink, a ne mogu Novu BH?!
Nakon komercijalnih pregovora, kablovski operateri u BiH M:tel (i preduzeća pod njihovom kontrolom Blicnet d.o.o, Telrad net d.o.o i Elta – kabel d.o.o.) i Eronet donijeli su odluku o isključivanju signala i prekidu saradnje sa Novom BH. Iz Nova BH tim povodom oglasili su se saopćenjem

 

 

Ovakva odluka ne ide u korist njihovih korisnika koji im plaćaju mjesečnu pretplatu, kako bi imali pristup najatraktivnijim programskim sadržajima koji se emitiraju u okviru TV programa Nove BH, najgledanijeg emitera sa nacionalnom frekvencijom u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju Nove BH


Zanimljiva je činjenica da ti isti kablovski operateri godinama plaćaju naknade za reemitiranje programskih Pink paketa u većem iznosu od one koju Nova BH minimalno potražuje (0,60 eura). Pink paket pored filmskog, serijskog i muzičkog kanala uključuje i reality program za koji je Regulatorna agencija za komunikacije u decembru 2015. godine, nakon žalbi građana Bosne i Hercegovine zbog emitiranja vulgarnih i uvredljivih sadržaja, donijela odluku da se takvi programi smiju emitirati samo u periodu između 24:00 i 06:00 sati. Tako je svim bh. distributerima naloženo da zatamnjuju emitiranje reality i pseudoreality programa kuća čije je sjedište izvan Bosne i Hercegovine, ukoliko se emitiraju mimo propisanog vremenskog ograničenja ili bez tehničke zaštite.


Napominjemo, regionalni, evropski i svjetski standard je da kablovski operateri plaćaju naknadu za “Free to Air” ili zemaljske televizije koje distribuiraju program bez zatamnjenja sadržaja. Naša zemlja ne smije biti iznimka u tome i postavlja se pitanje zbog čega korisnici M:tela i Eroneta godinama plaćaju visoku naknadu za Pink paket kanala, među kojima su i sadržaji koji se prema Zakonu moraju zatamniti i koji između ostalog, promiču vulgaran i uvredljiv sadržaj koji se prema istraživanju gledanosti nalazi u samom dnu ljestvice.


S druge strane, Nova BH od svog osnivanja konstantno investira u svoju programsku shemu. Gledatelji su prepoznali kvalitet našeg programa i zahvaljujući njihovom povjerenju, Nova BH se pozicionirala kao najgledanija televizija u državi. Odlukom M:tela, (Elta, Blicnet, Telrad) i Eroneta da prekinu saradnju sa Novom BH građanima Bosne i Hercegovine je uskraćen najgledaniji program. Ljubitelji sporta koji su do sada pratili program Nove BH preko navedenih operatera neće moći da uživaju u vrhunskim sportskim prijenosima. Gledatelji će ostati uskraćeni i za atraktivan serijski program Nove BH (turske uspješnice, “Lud, zbunjen, normalan”, “Žigosani u reketu”, “Drugo ime ljubavi” i “Senke nad Balkanom”), najgledaniji zabavni program (“Zvezde Granda”, “Nikad nije kasno”, “Zvezde Granda Specijal”, “Supertalent”, “Popodne sa Leom Kiš”, “Praktična žena”, “Mr. Kitchen”, “Totalni obrt”), kao i za objektivni Informativni program.


Ovim putem javno apelujemo na korisnike kablovskih operatera kojima su isključili signal Nove BH da uzmu u obzir činjenice zbog kojih je došlo do novonastale situacije i potraže program Nove BH kod drugog operatera ili putem zemaljske distribucije.


Podsjećamo, program Nove BH je dostupan svim građanima Bosne i Hercegovine na čitavoj teritoriji zemlje putem terestrijalne distribucije (zemaljski signal), a u Republici Srpskoj smo dostupni i preko Total TV-a. Uslijed mnogobrojnih poziva naših vjernih gledatelja i velike zainteresiranosti za signalom našeg programa, napominjemo da će Nova BH učiniti sve da njeni vrhunski sportski, igrani, serijski, zabavni i informativni sadržaji budu dostupni svim stanovnicima BiH, bez obzira na komercijalne odluke operatera kojim kanalima će obogatiti svoju ponudu - kaže se na kraju saopćenja Nove BH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još