građani blokirali ceste, žustra rasprava u skupštini

Haos u Crnoj Gori, na rubu eskalacije: Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti posvađao vjernike, vlast i opoziciju

Front26.12.19, 23:20h

Haos u Crnoj Gori, na rubu eskalacije: Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti posvađao vjernike, vlast i opoziciju
Dok traje žustra u Skupštini Crne Gore, nezadovoljni građani blokirali su saobraćajnice širom zemlje... Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori već mjesecima izaziva brojne polemike u javnosti, ali i u Srbiji

 

 

U Crnoj Gori danas su podignute tenzije dok poslanici u Skupštini raspravljaju o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti. Rasprava se protegla do duboko u noć.


Zakonodavni Odbor je u utorak ocijenio da je Prijedlog zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore. Međutim, Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) i dio opozicije smatraju da je predloženi zakon neustavan i diskriminatorski te su zatražili su da se povuče iz skupštinske procedure.

 

Dok traje žustra u Skupštini Crne Gore, nezadovoljni građani blokirali su saobraćajnice širom zemlje. Nekoliko stotina građana od 11 sati drži u blokadi magistralni put Berane - Bijelo Polje. Kilometarske kolone automobila formirale su se iz četiri pravca. 


Radio Jadran prenosi da je u Zelenici na ulazu u Herceg-Novi, osim građana, prisutna i policija. Među okupljenima na ulazu u Luku Zelenika su i predsjednik i potpredsjednik općine Stevan Katić i Miloš Konjević.


Policija u Zeti je odblokirala put, dok je i dalje blokiran magistralni put Nikšić – Podgorica, a blokade su večeras postavljene i u Tivtu.

 

Inače, Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori već mjesecima izaziva brojne polemike u javnosti, ali i u Srbiji.


U Prijedlogu zakona navodi se da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili da su bili u njenom vlasništvu do 1. decembra 1918. godine.


Tako se u Prijedlogu zakona navodi da svi objekti koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, budu prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago.


No, ako neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati.


Prijedlog je podržala Crnogorska pravoslavna crkva, koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 55

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još