Ima 53 stranice, a ne 21

Dodik sakrio ključne detalje, ANP se spominje u dokumentu: Pročitajte originalni tekst Programa reformi!

Front23.12.19, 19:10h

Dodik sakrio ključne detalje, ANP se spominje u dokumentu: Pročitajte originalni tekst Programa reformi!
Dokument sadrži 53 stranice i u njemu se pominje ANP - odnosno Godišnji nacionalni program. Dodik Narodnoj skupštini RS-a dostavio samo dio dokumenta i sakrio ključne detalje

 

Izvor: Zurnal.info

 

Milorad Dodik obmanuo je Narodnu skupštinu Republike Srpske. Naime, srpski član Predsjedništva BiH poslanicima u NSRS-u dostavio je samo dio Programa reformi koji će u narednim danima biti upućen u NATO. Originalni dokument koji je u posjedu redakcije Žurnala pisan je na engleskom jeziku i sadrži 53 stranice, dok dokument dostavljen NSRS-u ima svega 21 stranicu. Žurnal ekskluzivno objavljuje kompletan dokument, tj. potpisanu englesku verziju koja je danas, u 16 sati dostavljena u sjedište NATO-a u Briselu.

 

U originalnoj verziji termin "Annual National Programme" ili skraćeno ANP pominje se najmanje dva puta. ANP je, zapravo, Godišnji nacionalni program i on se prvi put u ovom dokumentu pominje na stranici broj 5.  

 

"U decembru 2018. godine Sjevernoatlantsko vijeće je izrazilo je spremnost da prihvatiti Godišnji nacionalni program /ANP/ Bosne i Hercegovine", navedeno je u dokumentu kojeg je usvojilo Predsjedništvo BiH.

 

Dalje se navodi da se BiH zalaže za poboljšanje odnosa s NATO-om, "ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu". Ipak, na istoj stranici navedeno je da su "sve aktivnosti usklađene sa ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH". Podsjećamo, ove institucije već su usvojile zakone i odluke prema kojima je krajnji cilj Bosne i Hercegovine članstvo u NATO-u.

 

Nadalje, u dokumentu koji nije dostavljen Narodnoj skupštini RS-a, detaljno je pojašnjeno gdje će biti smješten centralni registar NATO-a za BiH, a u istom pasusu se navode samo državne institucije, kao i državne policijske agencije i Obavještajno sigurnosna agencija BiH. Nijedna entitetska institucija nije navedena u originalnom dokumentu koji je danas u 16 sati predat centrali NATO-a u Briselu.

 

U ovom dokumentu primjetno je nekoliko navoda koji predstavljaju dodatni iskorak u saradnji sa NATO-om, naročito dio koji se odnosi na segment odbrane. U uvodnoj rečenici dokumenta, tako, piše da je "odnos BiH i NATO-a ima kontinuitet rasta kroz različite programe i mehanizme saradnje u kojima Bosna i Hercegovina učestvuje". Jedan od tih mehanizama je učešće u MAP-u.

 

Nadalje, u dokumentu je navedeno da je podnošenje Programa reformi, zapravo, početak implementacije reforme odbrane, odnosno odluke i zaključka kojeg je usvojilo Predsjedništvo BIH. Dakle, usvajanjem Programa reformi BiH otklonjene su sve prepreke za nesmetanu implementaciju reforme odbrane BiH, što je preduslov za članstvo u NATO-u.

 

Pročitajte originalni tekst Programa reformi na ovom linku!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još