UNICEF objavio poražavajuće podatke

U svijetu 166 miliona djece bez rodnog lista: Svako četvrto novorođenče je žrtva ozbiljnog kršenja prava na državljanstvo

Hronika19.12.19, 09:29h

U svijetu 166 miliona djece bez rodnog lista: Svako četvrto novorođenče je žrtva ozbiljnog kršenja prava na državljanstvo
Spomenute podatke objavio je Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u srijedu, na 73. obljetnicu svoga osnivanja

 

U svijetu ima oko 166 miliona djece mlađe od 5 godina koja po rođenju nisu prijavljena, što znači da je svako četvrto novorođenče, zbog siromaštva i nerazvijenosti, žrtva ozbiljnog kršenja prava na državljanstvo.

 

Osim toga, oko 237 miliona djece, odnosno jedno od tri, nakon prijave nije dobilo rodni list.

 

Spomenute podatke objavio je Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u srijedu, na 73. obljetnicu svoga osnivanja.

 

Istraživanje provedeno u 174 zemlje u svijetu pokazalo je da je broj prijavljene djece u odnosu na razdoblje prije 10 godina porastao s nešto više od 63 na 75 posto. Unatoč povećanju, udio prijavljene djece još je uvijek nezadovoljavajući te ga je potrebno dodatno povećati.

 

- Prešli smo dug put, ali još je previše djece neprijavljeno – izjavila je Henrietta Fore, generalna ravnateljica UNICEF-a, i objasnila da su djeca bez dokaza o identitetu često isključena iz obrazovanja, medicinske skrbi ili drugih usluga od životne važnosti te su podložnija eksploataciji i zlostavljanju.

 

Oko 87 posto neprijavljene djece u svijetu nalazi se u zemljama južne Azije i subsaharske Afrike.

 

Među najčešćim preprekama koje otežavaju prijavu jesu nepoznavanje načina prijave djeteta po rođenju, potom visoki troškovi prijave i dobivanja potvrde, odnosno dodatni troškovi za kasnu prijavu ili dug put koji je potrebno prijeći kako bi se došlo do nadležne ustanove.

 

Običaji i tradicije različitih zajednica često mogu roditelje odvratiti ili navesti da odustanu od prijave djeteta u dopuštenom vremenskom razdoblju.

 

UNICEF u spomenutom izvještaju preporučuje poduzimanje ciljanih akcija kojima bi se omogućilo da svako dijete dobije rodni list, primjerice uključivanjem zajednice, pružanjem više mogućnosti za prijavu rođenja djeteta, povezivanjem prijave s pružanjem usluga zdravstvene i socijalne zaštite te obrazovanja, kao i ulaganjem u tehnološka rješenja kako bi se olakšao postupak prijave, prenosi kta.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!