Tradicionalna talijanska pogača pravi je primjer mediteranske kuhinje, koja u svom sastavu objedinjuje maslinovo ulje, ružmarin i krupnu morsku sol. A toga barem u dalmatinskim domovima ne manjka...
Donosimo vam recept za focacciu, po kojemu je generacijama spravljaju talijanske žene.
Prilikom njezine izrade važan korak je premazivanje maslinovim uljem, a preporučuje se i korištenje svježeg ružmarina.
SASTOJCI:
TIJESTO
500 g glatkog brašna
jedna vrećica instant kvasca
dvije kašičice soli
7 g šećera
300 ml mlake vode
50 ml maslinovog ulja
PREMAZ
100 ml maslinovog ulja
dva prstohvata krupne morske soli
dvije grančice ružmarina
PRIPREMA:
U posudi drvenom kuhačom izmiješajte brašno, kvasac, sol i šećer. U mlaku vodu ulijte maslinovo ulje, pa tu mješavinu ulijte u posudu s brašnom i drvenom kuhačom sjedinite sastojke. Kad su se svi sastojci povezali, prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu podlogu i zamijesite ga.
Posudu u kojoj će se dizati tijesto premažite maslinovim uljem. Tijesto formirajte u kuglu, stavite ga u nauljenu posudu, premažite maslinovim uljem i prekrijte posudu prozirnom folijom. Ostavite na toplom da se tijesto udvostruči.
Veliki pleh za pečenje (onaj koji dobijete s pećnicom) premažite maslinovim uljem, prebacite u njega tijesto i razvucite ga tako da prekrije cijeli pleh.
Prstima ili drškom kuhače napravite udubine u tijestu (neka budu ravnomjerne), premažite ga maslinovim uljem i ponovno prekrijte prozirnom folijom. Neka miruje sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Tijesto pospite krupnom morskom soli, a u svaku udubinu ubodite nekoliko listića ružmarina. Focacciu pecite 30-ak minuta, dok joj ne porumeni korica.
SAVJET:
Tijesto ćete najbolje zamijesiti ako ga razvučete prema krajevima, a potom brzim pokretima vratite natrag i preklopite.
Ponovite istu radnju više puta, sve dok vam tijesto ne postane podatno pod rukama.
Ako vam se bude lijepilo za prste, dodajte još malo brašna i nastavite mijesiti sve dok ne postane elastično.
Top dodaci
- Na focacciu možete dodati zelene ili crne masline, kapare, paradajz, češnjak, mozzarellu narezanu na kockice, začine po želji (bosiljak, kadulja, mažuran) i slično.
- Ako želite obogatiti okus tijesta, posegnite i za sušenim paradajzom, kapulom, nekim tvrđim ribanim sirom...
(slobodnadalmacija.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!