Dragan Bursać/ Svjetionik nad Balkanom

Dobrodošli u sarajevsku džamahiriju! To je najsekularniji oblik vlasti u islamskom svijetu, iz kojeg je religija isključena


14.12.19, 17:31h

 

www.balkans.aljazeera.net

 

Ako su tolerancija, gostoprimstvo, ljepota i dobrota sinonimi za džamahiriju, onda je Sarajevo džamahirija. Ako su Davorin Popović i Mirza Delibašić prijatelji džamahirije, onda je Sarajevo džamahirjija. Ako su Indexi, Crvena jabuka, Bijelo dugme, Zabranjeno pušenje... džamahrijiski bendovi, nema sumnje, Sarajevo je džamahirija. Bujrum, dobrodošli!

 

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, povodom odluke Kantona Sarajevo da Petera Handkea proglasi personom non grata kazao je da "Handke neće ništa izgubiti time što neće imati priliku da vidi kako izgleda džamahirija na Balkanu, ali će Sarajevo izgubiti mnogo, jer neće upoznati hrabrog i mudrog čoveka".

 

Ko to viri iz šešira baba Jule?

 

Znate li uopšte ko je Aleksandar Vulin?

 

To je onaj junoša što je virio iz šešira Miloševićeve žene Mire Marković dok je njihova bračna i vanbračna kamarila ubijala snajperima djecu po Sarajevu.

 

To je onaj nespretni i nesrećni čovjek koji Sarajevo naziva džamahirijom dok mu sadašnja šefica-predsjednica Vlade Ana Brnabić u Argentini ružama zastire grob Milana Stojadinovića, kućnog prijatelja Ante Pavelića.

 

To je onaj čovjek što etiketira Sarajevo dok se Beograd, nekada ponosan grad, pretvara u leglo četništva.

 

I to je onaj, na koncu, čovjek, koji daje sebi za pravo da arbitrira po pitanju odluka sarajevskih vlasti. Ali, ima nešto drugo, mnogo gore.

 

Promašio je Aleksandar Vulin, što se kaže, cijeli fudbal. Ne samo da Sarajevo nije neko mjesto za izbjegavanje, na šta je on aludirao, nego ne zna srbijanski ministar šta znači džamahirija. A u doba Googla zaista nije teško saznati.

 

Šta je ta džamahirija, da prostite?

 

"Džamahirija je kao kovanica rođena u Libiji, kao Gadafijeva ideja vladavine mnoštva ili vladavine naroda. Riječ je o najsekularnijem obliku vlasti u islamskom svijetu, iz kojeg je religija potpuno isključena. U ovoj vrsti narodne republike žene su po svemu ravnopravne muškarcima (uključene su u politiku i javni život), osnovno i srednjoškolsko obrazovanje obavezno je, a fakultetsko besplatno svima koji to žele. Takođe su besplatne i sve medicinske usluge, dok je bankama zabranjeno sticanje profita pozajmicama."

 

Jasno je svakom pismenom da je najveći neprijatelj džihadista baš džamahirija. Jasno je, opet svakom pismenom, da je ovakvo uređenje zapravo jedan ideal kojem bi trebala težiti sva ljudska društva. I, na koncu, najjasniji od svega je fakat da se jedan ministar u vladi Srbije sa punim i potpunim neznanjem, onako temeljno diletantski, odnosi i prema Sarajevu, i prema opštoj kulturi.

 

A Sarajevo, kao najsekularniji i najtolrenatniji grad na svijetu sa islamskom većinom, na koncu i jeste pokazatelj kako se živi ta tolerancija i suživot iz sata u sat. Kako se "deveraju" zajedničke brige i muke i kako se u ovom rovitom svijetu gradi život. To Sarjevo je ugostilo više puta srbijansku političku vrhušku, koja je produžena ruka režima, a koji mu je pobio 1.600 djece. To olimpijsko Sarajevo, dobro, veliko, toplo i otvoreno, raširilo je ruke i za šefa Vulinovog, njegovog najnovijeg gospodara Aleksandra Vučića, istog onog koji je onomad u pauzama nošenja gajbi za Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića, sa Skupštinske govornice prijetio da će pobiti stotinu muslimana za jednog Srbina.

 

Sumnjiva dva 'nobelovca Srbina'

 

Ako su tolerancija, gostoprimstvo, ljepota i dobrota sinonimi za džamahiriju, onda je Sarajevo džamahirija. Ako su Davorin Popović i Mirza Delibašić sinonimi za džamahiriju, onda je Sarajevo džamahirija. Ako su Indeksi, Crvena jabuka, Bijelo dugme, Zabranjeno pušenje... džamahrijiski bendovi, nema sumnje, Sarajevo je džamahrijia. Bujrum, dobrodošli!

 

Ako su dobri ljudi grada, ako su zidovi koji pamte povijest bremenitu simboli džamahirije, dobrodošli u žamahiriju, čeka vas raširenih ruku, širokog osmijeha, puna vica, puna topline, da vas zagrli i spasi decembarskih noći. Džamahirjia je to, bez svake sumnje, u kojoj izranjanju glumci, režiseri, likovnjaci, pjesnici, taksisti, ćevabdžije, konobari i radnici, da vam ugode. Džamahirija bez premca.

 

Ostatak teksta čitajte na portalu Al Jazeera Balkans.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još