Video/ RAZORAN PRILOG EURONEWS-A

Profit važniji od zdravlja bh. građana: Ko puni džepove od izvoza energije, a stanovništvo sve bolesnije?!

Hronika09.12.19, 09:46h

Profit važniji od zdravlja bh. građana: Ko puni džepove od izvoza energije, a stanovništvo sve bolesnije?!
Ovo nije jedina zastarjela tehnologija koja se koristi u energetskom sektoru ove balkanske zemlje: Bosna je dom tri od deset najzagađenijih termoelektrana na ugljen u Evropi

 

 

Jedna od vodećih evropskih televizija Euronews objavila je prilog o BiH kao zemlji u kojoj je profit dobiven iz termoelektrana na ugalj važniji od zdravlja građana.


U Evropi još uvijek postoji mjesto na kojem se ugljen prevozi parnom lokomotivom: rudnik Banovići u Bosni i Hercegovini.

 

Ovo nije jedina zastarjela tehnologija koja se koristi u energetskom sektoru ove balkanske zemlje: Bosna je dom tri od deset najzagađenijih termoelektrana na ugljen u Evropi.

 

Uprkos negativnom utjecaju na okoliš i zdravlje, udruženja i stručnjaci ističu da Bosna i Hercegovina ne pokušava smanjiti svoju ovisnost o fosilnim gorivima, što je jedna od glavnih tema na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama (COP25) u Madridu. Razlog? Novac.

 

Bogate podzemne rezerve uglja u Bosni i Hercegovini i profitabilnost poslovnog modela - izvoz električne energije proizvedene u starim elektranama - čine praktično nemogućim da zemlja ispuni bilo koji od ciljeva emisije utvrđenih Pariškim sporazumom.

 

Posao s ugljenom postaje za nekoga sve profitabilniji - ali za mnoge štetan.

 

Svih pet elektrana koje se nalaze u Bosni i Hercegovini opskrbljuju se ugljenom. To zemlju čini jedinim izvoznikom energije na Balkanu.

 

Tuzla, treći po veličini bosanski grad, dom je jedne od najvećih elektrana na bazi uglja u regionu. Postrojenje Termoelektrana, u kombinaciji s velikim prometom automobila, industrijom i domaćim korištenjem ugljena za grijanje, čini Tuzlu gradom najgore kvalitete zraka na zapadnom Balkanu. Zagađenje u Tuzli je 6,5 puta iznad nivoa preporučenog standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

 

Prema podacima Svjetskog saveza za klimu i zdravlje (GCHA), termoelektrana Tuzla emitira 896 tona PM2,5 godišnje i najveći je izvor PM2.5 u zemlji. PM10 i PM2.5 zagađuju čestice prisutne u zraku koji udišemo. Čestice mogu apsorbirati otrovne tvari poput sulfata, nitrata, metala i isparljivih spojeva.

 

"Zagađivači su povećali učestalost raka u obližnjim područjima", kaže Denis Žiško, voditelj projekta Nacionalnog bosanskog centra za ekologiju i energiju.

 

Izvještaj Bankwatcha objavljen u junu 2019. godine ističe da je 8 od 41 smrti od raka pluća i 29% smrtnih slučajeva posljedica moždanog udara uzrokovano zagađenjem PM2.5. U istom istraživanju navedeno je da je 136 prijevremenih smrti prouzrokovalo PM2.5, 17% svih smrti odraslih iznad 30 godina.

 

Lokalni aktivist Goran Stojak objašnjava da djeca rođena u Tuzli i okolici pate od problema s disanjem otkako se rode. Izvještaj Bankwatch akaže da je zagađenje PM2.5 odgovorno za 23 posto dječjeg bronhitisa - 160 od 695.

 

„Pepeo se skladišti u umjetnom jezeru na otvorenom, bez zaštite da bi se spriječilo onečišćenje zraka i tla. Tokom sušnog razdoblja voda isparava i prašina, puna teških metala, vjetar se prenosi izravno u grad ”, pojašnjava Stojak.

 

Studija Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle procjenjuje da bi sagorijevanje ugljena moglo imati snažan utjecaj na stanovništvo Tuzle: 4.900 godina manje životnog vijeka, 131.000 izgubljenih radnih dana i preko 170 primanja u bolnicu zbog srčanih i respiratornih problema.

 

Prema studiji iz 2016. godine koju je provela lokalna ekološka nevladina organizacija Heal, utjecaj na zdravlje bosanskih elektrana na ugalj košta troškove države između 390 i 1.134 miliona eura.

 

Međutim, kako se zagađivači zraka kreću preko granica, Heal smatra da oni doprinose u ukupnom iznosu od 1,1 do 3,1 milijarde eura u Evropi.

 

Današnja BiH se bori sa složenim sistemom Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat koji je opustošio zemlju 90-ih.

 

Odluke se teško donose jer je lokalna politika u stalnom traženju ravnoteže između tri glavna etniciteta (hrvatskog, srpskog i bošnjačkog). U zemlji koju predvode tri rotirajuća predsjednika, stvaranje održive strategije zaštite okoliša čini se nemogućim, tvrdi profesor Samir Lemeš sa Univerziteta u Zenici.

 

Iako neproduktivne, elektrane i rudnici nisu zatvoreni, jer utjelovljuju stub bosanskog „ugljenog sustava“.

 

"Energetski sektor ima koristi od velikih državnih subvencija koje nadoknađuju gubitke rudnika i održavaju umjetno niske cijene električne energije", dodaje Lemeš.

 

"Političke stranke kontroliraju industriju i imenuju poslušnike na rukovodeće položaje, istovremeno pružajući mogućnost zapošljavanja članovima visokog ranga".

 

Kako prihode od izvoza energije dijeli nekolicina, stanovništvo snosi cijenu takvog sistema podmazivanja u smislu poreza i bolesti.

 

„Paradoksalno“, tvrdi Žisko, „bosanskohercegovačka država trenutno se usporava uzimanjem znatnih zajmova za izgradnju novih termoelektrana na ugalj. Očekuje se da će se takva ulaganja vratiti u dalekoj budućnosti, vjerovatno kad Bosna već bude članica EU-a“.

 

Zemlja će do tada biti prisiljena zatvoriti svoje tvornice jer će BiH morati dekarbonizirati svoju privredu da bi se pridružila EU.

 

Ovaj nedostatak dugovidnosti izrazito je u suprotnosti s prisutnošću različitih alternativnih izvora energije u cijeloj zemlji. Prema bivšem predstavniku UN-a u Bosni i Hercegovini: "Njene rijeke bi se, naprimjer, lako mogle iskoristiti za izgradnju hidroelektrana. Radi odustajanja od ugljena potrebna je radikalna promjena načina razmišljanja“.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još