Propada li bankarski gigant?

Šta se dešava sa Unicredit bankom: Zatvara se 500 poslovnica, ukida 8.000 radnih mjesta...

Biznis Klub03.12.19, 13:18h

Šta se dešava sa Unicredit bankom: Zatvara se 500 poslovnica, ukida 8.000 radnih mjesta...
U prethodnom smo planu djelovali na društveno vrlo odgovoran način i nastavit ćemo tako

 

Talijanska grupacija Unicredit objavila je da će u sklopu plana restrukturiranja do 2023. godine zatvoriti 8.000 radnih mjesta i 500 poslovnica.

 

Unicredit za sada ne iznosi detalje o planu otpuštanja, ali najveća otpuštanja očekuju se u Italiji, a zatim u Njemačkoj i Austriji. U tim će se zemljama osoblje smanjiti za 21 posto, a 25 posto podružnica trebalo bi biti zatvoreno, prenose talijanski mediji.

 

Očekuje se da će novi plan do 2023. godine imati ukupne troškove od 10,2 milijarde eura, uz prosječni godišnji pad od 0,2 posto, dok bi se ovim mjerama ostvarila dobit od pet milijardi eura u 2023. godini i ukupni rast zarade po dionici od približno 12 posto, procjenjuju iz Unicredita.

 

"Tek smo započeli razgovore sa sindikatima. Ne dajemo detalje o tome kada i gdje će biti otpuštanja. U prethodnom smo planu djelovali na društveno vrlo odgovoran način i nastavit ćemo tako", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Unicredit bank Jean Pierre Mustier.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još