VIDEO/ Stara praksa, nova primamljiva ponuda

Romantični gradić na Mediteranu prodaje kuće za jedan euro: Nema smoga i buke, samo čista priroda i predivni okoliš

Biznis Klub29.11.19, 13:13h

Romantični gradić na Mediteranu prodaje kuće za jedan euro: Nema smoga i buke, samo čista priroda i predivni okoliš
Na dugački popis gradića i sela koji nude kuće za 1 euro, uvrstilo se i romantično mjesto u srcu popularnog otoka

 

Izvor: Express.hr

 

Već je poznato da se italijanski gradovi natječu u tome ko će više starih i napuštenih kuća prodati za manje od cijene espressa. Praksa se već pokazala iznimno uspješnom, pa se gradovi natječu u primamljivim ponudama i raznim pogodnostima koje nude, a njima se sad priključila i Bivona – gradić u srcu Sicilije.

 

Potencijalnim kupcima, koji bi platili više od početne cijene od jednog eura, nude se pak razni porezni popusti. U ponudi je deset praznih kuća koje žele spasiti od potpune propasti, piše CNN.

 

Kao i u drugim italijanskim gradovima i selima i u Bivoni je veliki problem odljev mladih ljudi koji napuštaju domove u potrazi za boljim životom i poslom u velikim gradovima, a njihovim rodnim mjestima prijeti potpuna propast i izumiranje stanovništva.

 

"U posljednjih 40 godina naše se stanovništvo se prepolovilo. Danas imamo samo 3800 stanovnika. Želimo vratiti izgubljeno stanovništvo na brojku iz najslavnijih vremena vremena u povijesti, još u doba renesanse, kada je u Bivoni živjelo 8.000 ljudi, a tu je nastalo i feudalno vojvodstvo koje je blagoslovio car Karlo V.", kaže Angela Cannizzaro, savjetnica za kulturu u Bivoni.

 

Plan je, dodaje, da se grad vrati na put prosperiteta kakav je imao posljednji put u 16. stoljeću. Kao što je to uobičajeno, očekuje se da kupci ulažu u popravak i obnovu imovine. Uz sve gradove od krajnjeg sjevera ispod Alpa, do samog juga okupanog suncem, zašto bi se neko odlučio baš za Bivonu? Glavni razlog, osim privlačnosti ove udaljene lokacije, je – kako kaže Cannizzaro – dugoročna isplativost i male cijene.

 

Ostali gradovi, uključujući sicilijanske zajednice Mussomeli i Cammarata, zahtijevali su od kupaca kuća na tržištu za 1 USD da skupe 5.500 dolara – oko 5.000 eura kao depozit, koji im se vraćao ukoliko novi vlasnik počne s obnovom u roku tri godine. Bivona je navodno malo ležernija. Traži depozit od samo 2.750 dolara i produžava obvezni period obnove na četiri godine.

 

 

"Obnova može započeti godinu dana nakon izdavanja svih građevinskih dozvola i mora biti dovršena u sljedeće tri godine. Također, postojat će porezni bonusi za one koji se odluče za prebivalište i stvarno se presele ovdje", kaže Cannizzaro.

 

Bivona nije jedino odredište koje daje poticaje. U talijanskoj regiji Molise, lokalni dužnosnici nudili su do 27.000 dolara svima koji su se željeli preseliti tamo i otvoriti posao.

 

Druga su mjesta otvorila web stranice i obećavaju pomoć smanjenjem administrativnih zavrzlama ili čak daju novac mladim parovima koji ovdje namjeravaju osnovati porodicu i živjeti. Prema pozitivnim iskustvima onih koji su kupili takve kuće, očekuje se da će i Bivona ubrzo dobiti nove stanovnike. Od ponuđenih kuća, neke su doista u lošem stanju, s kamenim zidovima, no druge su u mnogo boljem stanju i potrebni su minimalni zahvati. Od pravih vlasnika kuću najprije otkupljuje grad, a onda ih daje dalje na prodaju, pa je Cannizzaro uvjerena da bi se još barem desetak kuća moglo naći u prodaji.

 

U nekim su slučajevima, kaže, odavno su napustili grad bježeći od siromaštva i gladi u godinama koje su iza nas. Zainteresirani za kupovinu mogli bi pronaći svoj novi dom u jednom lijepom i simpatičnom mjestašcu.

 

"Unatoč toliko praznih građevina, stari centar Bivona još uvijek je živopisan, prepun povijesnih artefakata i vrlo gostoljubiv, pa mu želimo i moramo udahnuti novi život", kaže ona.

 

Smještena u stjenovitom amfiteatru stvorenom od planina Sicani Hills, Bivona gradić je dobio ime od latinskih riječi "bis-bona", što znači dvaput dobro ili dvaput lijepo, a odnosi se na plodnost njegovog tla i netaknutu prirodu.

 

"Svježi planinski zrak, obilje netaknutih rijeka i vode, guste šume pune ljekovitog bilja i šareni voćnjaci čine ga prosperitetnim i zdravim za život. Kvaliteta života je dobra, to je optimalno mjesto za detoks. Nema smoga, nema buke, samo čista priroda i predivni okoliš. Par Amerikanaca iz Minneapolisa nedavno je posjetio gradić i toliko su bili fascinirani mjestom da nisu htjeli otići“, kaže gradonačelnik Milko Cinà.

 

Zelene doline prepune su maslinika, nasadama naranči, badema i bijelim breskvama, a voćni slatki mirisi šire se zrakom.

 

Okolna brda, doline, jezero i cjelokupna priroda nude brojne mogućnosti za rekreaciju od trekkinga, biciklizma, jahanja, ribolova, šetnji, planinarenja... Za vedrih dana pogled iz Bivone seže sve do mora. Najbliža obalna odmarališta, udaljena su tek 40 minuta automobilom.

 

Bivona je sagrađena tokom srednjeg vijeka i to na ruševinama starog arapskog naselja. Saracensko naslijeđe zadržalo se u arhitekturi grada i lokalnom dijalektu, kuhinji i imenima ulica i četvrti. Stara jezgra u kojoj se nalaze napuštene kuće prostire se po arapskim četvrtima - Garitani, Savùcu, Nàdaru. Okrug Xirba labirint je dvorišta u arapskom stilu i egzotičnih vrtova s ​​narančama i drugim voćem ograđenim suhozidima, a zbog planina mjesto ima stalnu pitku izvorsku vodu.

 

Bivona je jedini sicilijanski grad sa starim saracenskim prolazima poznatim kao xanèa - mali tuneli koji povezuju kuće i zasebne četvrti. U prošlosti su xanèa bila zatvorena metalnim vratima kako bi se čuvali od osvajača.

 

Među kućama za 1 euro su i kuće nekadašnjih veleposjednika iz 18. stoljeća koje nude kuće s drvenim vratima, debelim kamenim zidovima, a neke imaju i predivne terase s panoramskim pogledom. Gradska fontana služi im i kao meteorološka postaja za dugoročne prognoze.

 

"Ako ima puno kiše i fontana se prelije, to znači da neće biti godina suše i poljoprivrednici se raduju. Voda je ovdje svetinja", kaže Cannizzaro.

 

Lokalci su duboko religiozni. Oni su također veliki gurmani. Dan Svetog Oca je kulinarski događaj.

 

Ostatak teksta čitajte na Express.hr.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!