nedostatak sna dovodi do problema

Ovo su razlozi zbog kojih vaše dijete ne spava noću: Pomozite mu da se odmori

Lifestyle28.11.19, 17:50h

Ovo su razlozi zbog kojih vaše dijete ne spava noću: Pomozite mu da se odmori
Evo nekoliko stvari koje biste trebali izbjegavati da bi dijete lijepo i mirno spavalo

 

DOBAR san je presudan za razvoj mozga vaše bebe, a nedovoljno sna može dovesti do problema s govorom i čitanjem, ali i ADHD-a (poremećaj hiperaktivnosti zbog nedostatka pažnje).

 

Neki roditelji vole da bebe spavaju u njihovim krevetima nadajući se da će tako veza roditelja i djeteta biti jača.

 

No to ne samo da je zbunjujuće za dijete već može biti i opasno. I to nije jedino što ne biste smjeli raditi ako želite da vaše dijete zdravo spava.

 

Dakle, evo nekoliko stvari koje biste trebali izbjegavati da bi dijete lijepo i mirno spavalo.

 

1. Dijete nema rutinu spavanja

Uspostavljanje rutine spavanja iznimno je važno za vašu bebu. To joj može pomoći da se smiri i brže zaspi. I važno je pridržavati se određenog rasporeda kako bi beba mogla naučiti kada treba ići u krevet. S vremenom će se naviknuti da ide spavati u isto vrijeme i to će očekivati, tako da će zaspati mnogo lakše i brže.

 

2. Ne zabavljate dijete dovoljno tijekom budnih sati

Djeca su kao i mi – što smo zaposleniji i iscrpljeniji tijekom dana, lakše ćemo zaspati. Zato pokušajte uključiti svoju bebu u što više dnevnih aktivnosti. Razgovarajte i pjevajte im, istegnite mišiće ili izađite i pustite ih da uživaju. Sve to učinit će vašu bebu umornijom i spremnijom za spavanje.

 

3. Neprepoznavanje znakova pospanosti

Ponekad roditelji predugo čekaju da uspavaju svoje dijete, primjerice, dok ne počne plakati. Međutim, postoje i mnogi drugi znakovi koji pokazuju da je vaše dijete umorno i da mu treba san. Ako se namršte, stisnu šake, pogledaju prema vama ili se negdje zagledaju, trljaju oči i uši, to znači da je vrijeme za spavanje.

 

4. Ne puštate bebu da se sama uspava

Određene rutine, poput ljuljanja ili masiranja, mogu pomoći vašoj bebi da se opusti i shvati da je vrijeme spavanja. Ali ponekad je bolje preskočiti ih i pustiti dijete da samo sebi ugodi tako da može zaspati bez vaše pomoći. Zato ne biste trebali reagirati na svaki zvuk koji vaši mališani puste tijekom sna.

 

Prvo, ti zvukovi ne moraju značiti da je vaše dijete budno i da vas treba. Drugo, istraživanja su otkrila da su se prije umirila djeca čiji su roditelji dulje čekali da odgovore na buđenje i zvukove.

 

5. Beba spava u dobro osvijetljenoj sobi

Neki roditelji misle da je bolje da beba spava u osvijetljenoj sobi iz mnogo razloga. Međutim, to je loše. Tama, s druge strane, ima smirujuće djelovanje na bebe i potiče proizvodnju melatonina, hormona koji pomaže reguliranju sna.

 

6. Prerano premještanje iz krevetića u krevet

Bez obzira na to je li beba prerasla krevetić ili imate novorođenče na putu, nemojte žuriti premjestiti dijete u krevet. Većina djece prelazi iz krevetića u krevet između 18 mjeseci i 3 i pol godine. A ako ih premjestite prerano, to može biti zbunjujuće i neugodno za njih, samim time će lošije spavati.

 

7. Sve utišavate

Nije idealno uklanjati svu buku dok beba spava. Ako vaša beba nauči spavati u potpunoj tišini, kasnije će možda teže tonuti u san jer ne postoji način da blokira svaki mogući izvor buke.

 

8. Beba je predugo budna

Možda ćete pomisliti da će dijete biti umornije i brže zaspati ako bude dulje budno. No, to može samo poremetiti njihov raspored spavanja i loše utjecati na san.

 

9. Dijeljenje kreveta

Dosta roditelja odlučuje spavati u istom krevetu s djecom. No djetetu se tako šalju mješovite poruke o tome gdje spava, što može rezultirati problemima sa spavanjem u njegovom krevetiću. Također tako povećavate rizik od SIDS-a (sindroma iznenadne smrti dojenčadi) i drugih smrti povezanih sa spavanjem.

 

10. Dnevno spavanje je predugo

Normalno je da novorođenče spava 13 do 15 sati dnevno. Međutim, kada mališan odraste, ne bi trebao spavati dulje od 3 sata dnevno. Previše sna tijekom dana uzrokuje nezdrav raspored spavanja.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!