Uputila novi zakon u proceduru

Sabina Ćudić pred novinarima: Očekujem poziv tužilaštva, evo zašto nisam odgovarala na polemike i napade

Front27.11.19, 13:04h

Sabina Ćudić pred novinarima: Očekujem poziv tužilaštva, evo zašto nisam odgovarala na polemike i napade
U proteklih sedam dana, smatra da se pokazalo evidentno da je čitav fokus na tome ko je dostavio materijale na kojima se vidi da su štićenici, između ostalog, vezani za radijatore

 

Poslanica Naše stranke u Federalnom parlamentu Sabina Ćudić danas je na pres-konferenciji potvrdila da u Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine Pazarić još uvijek nisu upućeni novi njegovatelji, a nisu ni izvršeni ljekarski pregledi i revizija dijagnoza štićenika Zavoda za koje tvrdi da se u proteklom periodu nije vodila adekvatna briga.

 

U proteklih sedam dana, smatra da se pokazalo evidentno da je čitav fokus na tome ko je dostavio materijale na kojima se vidi da su štićenici, između ostalog, vezani za radijatore.

 

- Fokus je bio na prijavljivačima zloupotreba i zlostavljanja, a ne na počiniocima. Iz tog razloga Klub Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u proceduru upućuje Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH. Naime, živimo u pravnom pardoksu u kojem Krivični zakon nalaže kazne za neprijavljivanje slučaja zlostavljanja, dok istovremeno zakonodavstvo ne nudi nikakvu zaštitu onima koji to prijavljuju a koji se suočavaju s političkom odmazdom – kazala je Ćudić.

 

Dodaje da se zakonodavci u Parlamentu trebaju odrediti da li žele zaštiti prijavitelje ovih zlodjela.

 

Podsjetila je da je prošle godine usvojen Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, koji "ni na koji način nije adekvatna zaštita za one koji prijavljuju šire oblike zlouptreba, među kojima je i zlostavljanje djece".

 

- U narednom periodu Tužilaštvo će obavljati svoj posao. Naglašavam da odredbe Krivičnog zakona nalažu da ukoliko ste svjesni i svjedočili zlostavljanju djece u Zavodu Pazarić, dužni ste prijaviti i sarađivati sa Tužilaštvom – kazala je Ćudić.

 

Ovom prilikom osvrnula se na posljednje medijske izvještaje koje govore o vjerodostojnosti materijala i snimaka iz Zavoda Pazarić, koje je ona nedavno objavila u Federalnom parlamentu.

 

- Odgovorno tvrdim da su materijali iz proteklih 12 mjeseci i stojim iza svake svoje izgovorene riječi. Također, tvrdim da sam te materijale dobila 24 sata prije nego što sam ih pokazala javnosti. To nas je upravo i navelo na rješavanje zakonskog okvira koji omogućava zaštitu ljudi kako se ne bi njima prijetilo – rekla je Ćudić.

 

Zaključila je da ako je upitna vjerodostojnost fotografija da sasvim sigurno Vlada Federacije BiH ne bi promtno razriješila dužnosti Upravni i Nadzorni odbor, te direktora Zavoda Pazarić.

 

O tome ko sada upravlja ovom ustanovom kazala je da bi po proceduri Vlada FBiH trebala imenovati vršioca dužnosti direktora Zavoda. 

 

(Fena/mr)Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još