Ministar Vesko Drljača i dalje u šoku

Zahvalni smo 'u neku ruku' zastupnici Ćudić što je objavila uznemirujuće fotografije, nismo znali istinu

Front22.11.19, 14:48h

Zahvalni smo 'u neku ruku' zastupnici Ćudić što je objavila uznemirujuće fotografije, nismo znali istinu
Prava djece utvrđena su domaćim i međunarodnim standardima i mi ih moramo poštivati. Ministarstvo će u svakom slučaju dati punu podršku aktivnostima na utvrđivanju činjeničnog stanja i odgovornosti – naglasio je Drljača

 

 


Nakon što je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela niz zaključaka u vezi sa stanjem u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača na konferenciji za novinare je kazao da je šokiran činjenicama i navodima koji su ranije izneseni u javnosti.  


- Radi se o šokantnim stvarima pogotovo što je riječ o djeci s mentalnim problemima. Odnos prema njima se mora izgraditi na zdravijim i humanijim odnosima. Radi se o ranjivoj kategoriji i posebnu zaštitu oni moraju imati i što se tiče nadležnih institucija i svih nas kao građana - istakao je Drljača.


Naglasio je da Vlada Federacije BiH nije nikada dobila zvanični dokument u kome se ukazuje na određene povrede prava djece u toj ustanovi, te da se "u neku ruku" zahvaljuje zastupnici Sabini Čudić koja je predstavila uzmirujuće fotografije na kojima su prikazani korisnici usluga Zavoda Pazarić. Drljača je naglasio da je te informacije ipak prvo trebala dostaviti nadležnim institucijama.


- Prava istina se mora utvrditi i od istine ne smije niko bježati. Prava djece utvrđena su domaćim i međunarodnim standardima i mi ih moramo poštivati. Ministarstvo će u svakom slučaju dati punu podršku aktivnostima na utvrđivanju činjeničnog stanja i odgovornosti – naglasio je Drljača.


Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici jednim od zaključaka naložila Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike da odmah provede procedure za smjenu direktora, te članova Nadzornog i Upravnog odbora tog zavoda. Vlada je istakla opredijeljenost da članovi novog menadžmenta i Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić budu isključivo stručni kadrovi.


Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, kako je kazala ministrica Elvira Dilberović, član je komisije koja je oformljena prije nekih pet godina kad je riječ o ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH.


 - Nažalost, ja moram konstatirati da sve preporuke, koje su od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i ranijih godina upućivane, nisu ispoštovane, tako da smo se bavili posljedicama, a ne preventivom - kazala je Dilberović dodajući da su danas u preporuke uvrstili i ostale ustanove socijalne zaštite.


Posebno je istakla da se mora raditi na kadru, te da je u Zavodu Pazarić samo dvoje djece uključeno u obrazovanje. Postavlja se pitanje, kako je dodala, kako u takvoj situaciji govoriti o bilo kakvoj vrsti inkluzivnog obrazovanja, te napomenula da je to pitanje o kojem se mora razgovarati u narednom periodu.


 - Moramo raditi na reformi i zapošljavanju potrebnog kadra – istakla je Dilberović.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!