nakon napada na ljekara pedijatrije

Dvosatni štrajk na KCUS-u, dr. Izetbegović poručila: Dr. Hasanbegović je izliječio više od 1.500 djece, radi tu već 30 godina...

Hronika14.11.19, 15:56h

Dvosatni štrajk na KCUS-u, dr. Izetbegović poručila: Dr. Hasanbegović je izliječio više od 1.500 djece, radi tu već 30 godina...
Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, tom prilikom, obratila se medijima kazavši kako se prekjučer u jutarnjim satima desila užasna situacija kada je pištoljem napadnut direktor Discipline za zaštitu zdravlja djeteta prof. dr. Hasanbegović

 

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je održan dvosatni štrajk zbog napada na ljekara Pedijatrijske klinike.

 

Naime, 12. novembra desio se napad oca bolesnog djeteta na prof. dr. Edu Hasanbegovića.

 

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, tom prilikom, obratila se medijima kazavši kako se prekjučer u jutarnjim satima desila užasna situacija kada je pištoljem napadnut direktor Discipline za zaštitu zdravlja djeteta prof. dr. Hasanbegović.

 

- Taj dan kada se desio napad bila je prisutna medicinska sestra i sekretarica Klinike za pedijatriju. Želim istaći da je dr. Edo Hasanbegović uposlenik KCUS-a već 30 godina i ponajbolji je pedijatar u Bosni i Hercegovini, a možda i u regionu. Izliječio je više od 1.500 djece. On je suprug doktorice koja je također vrlo etablirana i koja se bavi pedijatrijom. Otac je dvoje djece. Doktorica čiji je život također bio ugrožen je jedan od najboljih urologa, majka je jednog djeteta. Svi su radili predano i časno i dugo godina su naši uposlenici - kazala je, između ostalog, prof. dr. Izebegović.

 

Dodala je da su "ispitali situaciju u vezi sa ovim slučajem te da se ovdje radi o problemima koji se odnose na malu pacijenticu kojoj su lijekovi propisani u Turskoj".

 

- To su lijekovi koje nabavlja Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, kao što nabavlja i citostatike. Krajnje je vrijeme da javnost bude upoznata da Klinički centar nema zakonska ovlaštenja niti bilo kakve pravne mogućnosti da te lijekove nabavlja. Dakle, te lijekovi koji su maloj pacijentici potrebni su tuberkulostatici, koje kao i citostatike, nabavlja Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, a Klinički centar ih po prijemu primjenjuje prema pacijentima kojima je takva terapija potrebna - kazala je prof. dr Izetbegović.

 

Po njenim riječima, pacijentici je propisana izuzetno visoka doza lijekova koje u tom trenutku Pedijatrijska klinika nije posjedovala jer im nisu proslijeđeni, te da prof. dr. Hasanbegović  nije mogao da nastavi liječenje pacijentice.

 

Prof. dr Izetbegović je naglasila da ovo nije prvi napad koji se desio u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

 

- Ovo nije prvi napad koji se desio na službene osobe zaposlene u Kliničkom centru. Podaci od 2016. godine do danas pokazuju da smo imali 125 direktnih prijetnji, 19 fizičkih napada i 106 vrlo agresivnih verbalnih napada - kazala je.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook